Kockázatos nyaralás – Mélyponton az idegenforgalom
Fotó: Illusztráció

Naponta érdemes figyelni az utazóknak az országok veszélyességi besorolását, illetve a járványügyi helyzetet. A beutazási korlátozások terhet jelenthetnek nemcsak a nyaralóknak, de a szervező utazási irodáknak is. Az ajánlatok elsősorban a hazai turisztikai lehetőségeket emelik ki.

 

Márciustól csendesek az utazási irodák. Nehéz tudósítani, tapasztalatot átadni a tévénézőknek. Állítólag bátrak vagyunk, és fegyelmezettek is. Nagyon sokan szeretnének utazni, de nem mindenki vállalhatja a nyaralást. Elfogyott a szabadság, a korlátozások vagy az esetleges karantén behatárolja az utazó lehetőségét, de egyre több munkahely dönt úgy, hogy nem engedi külföldre dolgozóit. Maradnak a színes kiadványok, programfüzetek, és nézegetjük a tavalyi fotókat.

„Sajnos Bulgária nagyon háttérbe szorult, mivel nem szerepel a zöld sávban. Olaszország nyitott, az zöld sávban van. Nagyon sok utas egyénileg utazik el. Autóbusszal, repülővel nem jellemző” – tájékoztatott Asztalos Zoltánné idegenvezető, turisztikai szakember.

A járványügyi helyzet alakulása, de nyilván diplomáciai kapcsolatok, akár gazdasági érdekek is alakítják ma Európa és a világ térképét, így kerülnek az országok zöld, sárga vagy piros besorolás alá. A döntést hetente felülvizsgálja az aktuális helyzetnek megfelelően a kormány, az országos tiszti főorvos javaslata alapján. Maradnak tehát a belföldi lehetőségek.

„A hazai idegenforgalomról azt halljuk, hogy dopping van, nagyon sokan utaznak. Azt is halljuk utasoktól, hogy nagyon sokan a SZÉP kártyájukat utazzák le, mert decemberben lejár. Azt tapasztaljuk, hogy 1-2 napos utakra bátrabban kezdenek jönni az emberek. Meg is fogalmazzák, hogy nem félnek a vírustól. És főleg, ahol nincs karantén, oda meg egyre bátrabban. Mi a múlt héten jöttünk haza Svájcból egy 42 fős csoporttal, nagyon jól sikerült az út minden téren. Semmi gondunk nem volt, nincs karantén, nem kellett maszk. Ha igaz, az augusztusi hosszú hétvégén el tudunk vinni egy prágai, csehországi utat, illetve egy horvátországi Plitvicei-tavakat is” – folytatta a szakember.

A charterjáratok forgalma tizedére esett a hírek szerint. Az előleggel biztosított utak árát becsülettel visszafizetik a külföldi partnerek – ez az általános tapasztalat a szakmában. Ahol turnus közben lett kötelező hazaérkezéskor a COVID-teszt, sok helyen kifizette annak árát az utazásszervező – tájékoztatott az idegenvezető. Így vállalnak sorsközösséget az utasokkal az idegenforgalom szakemberei.