Kiváló minőségű vajas kifli

Egy nyíregyházi üzemben készült vajas kifli kapta az ország első kiváló minőségű élelmiszer minősítését. Korábban sütőipari termék nem részesült ilyen minősítésben. A 3 évre szóló védjegy utal az élelmiszerek biztonságára, minőségére és a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó gyártási folyamatokra.

A gyerekek majszolva eszik, gyakran készül belőle szendvics. Van, aki a reggeli kávéja mellé magában, míg más kakaóba mártogatva fogyasztja a vajas kiflit, népies nevén a patkót. Lisztből, élesztőből, sóból, és természetesen valódi vajból készül. Az elmúlt héten egy nyíregyházi cég vajas kiflije kiváló minőségű élelmiszer minősítést kapott.

„Az első lépés az volt, hogy az Agrárkamarával el kellett fogadtatnunk a jelölést. Ezt követően egy nagyon hosszú – több mint egy éves – folyamat következett, amíg a vajas kifli ezt a minősítést elérte. Meg kellett hirdetni, el kellett fogadtatni a gyártmánylapot, egy bizottság vizsgálta meg, hogy valóban az előírásoknak megfelelően történik-e a gyártás. Sőt, helyszíni vizsgálatot is végeztek a Nébih, és a KMÉ Egyesület munkatársai. Közel egy év munka után a múlthéten küldte a bizottság a szerződést, melyben az állt, hogy most már jogosultak vagyunk az országban először sütőipari termékek tekintetében használni ezt a védjegyet.” - számolt be a folyamatról Lakatos Tibor, a VELA Kft. ügyvezető tulajdonosa.

De miért ilyen a kifli alakja?

Formájának története egészen a 16. századig nyúlik vissza, mikor a törökök csellel próbálták bevenni Bécs városát, aknákat ástak a földbe. Az egyik a pékműhely alá került, ahol az éjjel dolgozó munkások észrevették az alattuk zajló eseményeket, melyet jeleztek a parancsnokságnak. Így Bécs időben visszaverte a török támadást, majd ennek emlékére sütötte meg az első törökfélhold alakú kiflit egy Wendler nevű pékmester 1529-ben.

A kiváló minőségű élelmiszer minősítést 3 évre lehet elnyerni. Lakatos Tibor híradónknak elmondta, a 3 év leteltével terveznek újra pályázni, valamint céljuk, hogy a vajjal készült foszlós kalács - akár már húsvétra – szintén rendelkezzen a védjeggyel, mely utal az élelmiszerek biztonságára, minőségére és a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó gyártási folyamatokra.