Kiválasztották a „legszebben beszélő” egyetemistákat

A Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Vitéz János Tanárképző Központjának esztergomi képzési helyszínén hirdette meg a 2015/2016-os tanévre a felsőoktatási intézmények Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét, amelynek célja az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése. A szövegmondó verseny megrendezésével arra kívánják ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség. Az országos döntőn a hazai és a határainkon túli pedagógusképző felsőoktatási intézmények és a jogtudományi karok azon hallgatói vehetnek részt, akik a helyi versenyeken a legjobbaknak bizonyultak. Az országos döntőt 2016. május 6-án rendezik meg Esztergomban.

[REKLAM]

Az országos döntőhöz kapcsolódva a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete idén április 5-én rendezte a verseny házi fordulóját, melynek győztese képviseli intézményünket az országos versenyen Esztergomban. A versenyfeladat egy szabadon választott szöveg értő és értető (de nem színészi) élőszóbeli bemutatása volt, elsősorban a 20-21. századi, esetleg a 19. századi magyar publicisztika, esszéirodalom vagy a kevéssé párbeszédes széppróza termékeiből, melynek előadására három percet kaptak a versenyzők.

Az indulók közül a zsűri végül Csiszár Klára (levelező tagozatos) tanító alapképzési szakos és Barati Eszter (nappali tagozatos) tanári mesterszak magyartanár-inkluzív nevelés tanára szakképzettséges hallgatókat hirdette ki győztesnek.

Nyíregyházi Egyetem