Kis-Tisza Ökocentrum Tiszalökön

Még a lombhullásos novemberben is festői szépségű a tiszalöki kenyérgyári holtág, melynek közvetlen szomszédságában helyezték el a beruházás alapkövét, a majdani fogadóépület helyén. A korábban brutális kegyetlenséggel meggyilkolt kiváló tanár, Szögi Lajos hitvallása az volt, hogy gyermekeinkkel meg kell ismertetni és szerettetni a természetet Földünk védelme érdekében. Ezzel az Ökocentrummal is ez az álom valósul meg, mely szélesebb rétegeknek is bepillantást enged a tiszai táj szépségeibe, értékeibe. A projekt kedvezményezettje a Tiszavasvári Bölcs Baglyok Szögi Lajos Alapítvány, melynek alapítója, a néhai Szögi Lajos özvegye, Szöginé Megyeri Gabriella tájékoztatása szerint nem csak a legkisebbekre gondolnak majd.

– A kutatómunka részeként madár- és vízmegfigyelés zajlik majd itt, a turisztikához kapcsolódóan pedig különböző túraútvonalakat kínálunk az idelátogató közönségnek: csónakkal, kerékpárral, vagy akár gyalogosan is bejárható lesz a környék, természetesen szakvezetéssel és irányítással.

A fogadóépülettől nem messze egy látogatóközpont is épül a 222 millió forintos, 95 százalékban pályázati támogatású projekt keretében. A holtág környezetének megismerését elősegítő eszközöket, természetvédelmi diorámákat is beszereznek, valamint a kézműves foglalkozások mellett előadásokkal, kiállításokkal, az itt élő madárvilág bemutatásával is várják majd a különböző korosztályok szervezett csoportjait, s a turistákat. Mindez része annak az átfogó turisztikai programnak, amely Tiszalök természeti adottságaira épül. Ebben főszerepet játszik a jelenlegi projektet is konkrétan megtervező Complex Cégcsoport, s annak elnök-vezérigazgatója, Dan Tamás.

– Cégcsoportunk valósította meg 95 százalékban a Kenyérgyári holtágon a Kis-Tisza tanösvényt is, amely 2,2 kilométer hosszú, s a holtág alakulását, a Tisza szabályozását, valamint ugyanúgy, ahogyan majd az Ökocentrum is, a holtág élővilágát bemutató természetvédelmi tanösvény táblákkal, bemutató házakkal. Szintén része az egésznek Tiszalökön a régi szabad strand, ma már Feketeszakáll Élménypark fejlesztése, ahol a környezettudatosság a projekt előkészítése és megvalósítása során szintén fontos volt.

Mindezzel egyfajta turisztikai körgyűrű valósul meg Tiszalök térségében, mely a megyei vendégek mellett távolabbi tájakról is vonzhatja a természetkedvelő turistákat, már jövő ősztől.