Kihirdették Kocsis Fülöp érsek-metropolitai kinevezését

Kelyhet, diszkoszt és egy ezüstből készült emlékérmet küldött Ferenc pápa Kocsis Fülöpnek érsek-metropolitává való kinevezése alkalmából. A Szentatya ajándékait Leonardo Sandri bíboros adta át a hajdúdorogi görögkatolikus templomban. A vatikáni megbízott azt mondta, a Szentszék a kinevezéssel és az új érsekség kialakításával elismeri a bizánci rítusú magyar katolikusok munkáját. – Meglátásom szerint ez a mai esemény azt jelenti, hogy a Magyarországi Görögkatolikus Egyház egy olyan mértékű növekedést, érési folyamatot mutatott, ami lehetővé tette, hogy most már a magyar katolikus egyházon belül egy önálló metropólia rangot kapjon – mondta Leonardo Sandri, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa.

ÚJ ÉRSEKSÉG, ÚJ EGYHÁZMEGYÉK

Az érsek kinevezése mellett új egyházmegyék létrehozásáról is döntött a pápa. A korábbi egy helyett mostantól három egyházmegyéjük lesz a görögkatolikusoknak. A korábbi Hajdúdorogi mellett, Nyíregyházi és Miskolci Egyházmegye is létrejött. Az érsekség központja a Hajdúdorogi Egyházmegye lesz, melynek székhelyéül Debrecent jelölték meg. Az új metropólia azt is jelenti, hogy az Esztergomi püspökség helyett közvetlenül a pápa felügyelete alá kerültek a görögkatolikusok.

– Jelentős önállóságot jelent, hangsúlyozom a katolikus egyházon belül, de ahogy Sandri bíboros úr fogalmazott, testvéregyház lett a magyar katolikus egyház és a magyar görögkatolikus egyház, de hozzáteszem, mi ugyanúgy a püspöki karnak a tagjai leszünk, tehát az egység megmaradt – fűzte hozzá Kocsis Fülöp, a Magyarországi Sajátjogú Metropolita Egyház érsek-metropolitája.

A HATÁRON TÚLI MAGYARSÁGNAK IS FONTOS

A püspöki kinevezés kihirdetésén a magyar és a vatikáni főpapok mellett több kormánytag és országgyűlési képviselő is részt vett. Az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, az új érsekség a határon túl élő magyar görögkatolikusok számára is fontos.

– Akár Kárpátaljára, akár Erdélyre gondolunk, ott az elmúlt évtizedek, főleg a kommunizmus évtizedei alatt nagymértékben hátraszorították a görögkatolicizmust, és ez mindenképp azt szolgálhatja és erősíti, hogy nekik is visszatérjen a lehetőségük, hogy az egyházukhoz visszatérjenek... – hangsúlyozta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A KEGYKÉP IS HAJDÚDOROGON JÁRT

Hajdúdorogon azt is ünnepelték, hogy a városba érkezett az országjáró körúton lévő Máriapócsi Könnyező Szűz Mária kegykép. Az ikon Nyíregyházára indult, ahová délután érkezett meg. Kedden pedig visszakerül állandó helyére, a máriapócsi kegytemplomba.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Trifonov Éva)