Kiemelkedő sporttámogatás - 240 millió forintot kap a Sportcentrum és az NYVSC

Több mint két milliárd forintos támogatást kap 45 kiemelt vidéki sportegyesület. Mindezt Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelentette be. A sportklubok jelentős bevételtől estek el a járvány miatt, ezért is szeretnék segíteni őket. A Nyíregyházi Sportcentrum és az NYVSC jelentős összeget, 240 millió forintot kap. 

Félbeszakadt bajnokságok, elhalasztott foci EB és olimpia, nehéz helyzetbe kerülő sportklubok. A tavaly tavasszal kezdődött koronavírus járvány jelentősen érintette az egyesületeket is. A kormány ezért több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatást biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására – jelentette be Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Nyíregyháza kiemelkedő,  több mint 200 millió forintot kap. 

- A Sportegyesületek Országos Szövetségével közösen felmértük, hogy a Covid helyzet miatt miben segíthetjük a klubokat. Céltámogatás biztosítunk ahhoz, hogy a megkezdett munkák folytatódhassanak, a Nyíregyházi Sportcentrum ennek értelmében 220, az NYVSC pedig 20 millió forintot kap. Ez az összeg az élsportra, utánpótlásnevelésre, szabadidősportra is fordítható – mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. 

A támogatási program az ország mind a 19 megyéjét érinti, van olyan egyesület, amelyben csak egy, de olyan is, amelyben 18 szakosztály működik. A vidéki sportszervezetek közül több is a tokiói olimpián éremesélyes, kvótás, vagy kvótára jó eséllyel pályázó sportolót foglalkoztat. Ezen túlmenően a támogatásra jelölt sportszervezeti kör több ezer szabadidősportolót, versenyengedéllyel rendelkező sportolót, köztük nagy számú utánpótlás korú sportolót is érint. Nyíregyházán a járvány alatt is több sportot érintő fejlesztés történt. 

- A korábbi kondiparkok után plusz kilenc beruházását kezdtük el, és hét már megépült, a nyírszőlősi és a malomkerti rekortán futópályát is kap. Teqball asztalokat helyeztünk ki, hétfőn pedig indul a Mozdulja a Nyíregyháza, azaz törekszünk arra, hogy azt amit az elmúlt években elértünk, azt fenntartsuk, sőt bővítsük. Ebben ez a kiemelkedő támogatás hatalmas segítséget jelent - mondta Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. 

 Az egyesületek a 2020. március 11. és 2021. június 30. közötti kiadásaikra használhatják fel a rendkívüli támogatást. A Nyíregyházi Sportcentrumnál 1000 sportoló van, ebből 900 utánpótlás korú.  Az elmúlt években is jelentős támogatásban részesült a klub, most pedig 220 millió forintot kap. Az anyagiak mellett komoly fejtörést okozott az edzési lehetőségek biztosítása, mivel az iskolai tornatermek zömében nem lehet tréningeket tartani, így a Continental Arénában dolgozhattak az utánpótlás együttesek is. 

- Ez egyrészt egy komoly motiváció a fiataloknak, hogy egy ilyen impozáns környezetben dolgozhatnak, láthatják a felnőttek edzését is, de igyekszünk minél több tornateremet is használni. A Tankerület eddig mindenben partnerünk volt, remélhetőleg így lesz ez a jövőben is – tette hozzá Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője. 

A finanszírozást a Sportegyesületek Országos Szövetsége fogja eljuttatni az érintett egyesületeknek február végéig. A támogatást fordíthatják eszközbeszerzésre, munkabérre, sportegészségügyi kiadásokra, versenyeztetésre, edzőtáborokra, valamint létesítménybérlésre is.