Nem volt engedélye az autóban tartott fegyverre
Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség

A Nyíregyháza, Tokaji úton lévő Használt Iparcikk Piacon vásárolt fegyver miatt kell bíróság elé állnia egy ibrányi férfinak, aki egyébként rendelkezik fegyvertartási engedéllyel, de nem arra a vadászpuskára, amelyet az autójában tartott.

A középkorú ibrányi férfi 2018. évben Nyíregyházán a Tokaji úti piacon egy ismeretlen férfitól 40.000.-Ft-ért megvásárolt egy céllövő vadászpuskát, valamint 3 doboz lőszert, és otthoni gyakorlásra használta, ugyanis más fegyverre rendelkezett fegyvertartási engedéllyel és érvényes vadászjegye is volt.

2020 szeptemberében a késő esti órákban személygépkocsival a munkahelyéről hazafelé tartott, amikor Kemecsén igazoltatták, és a gépjárműve csomagtartójában egy pléddel letakarva a rendőrjárőr megtalálta az engedély nélkül tartott céltávcsővel és hangtompítóval felszerelt fegyvert, valamint a lőszereket.

A fegyveren lévő digitális céltávcső nappali és éjszakai használatra egyaránt alkalmas volt, annak lőfegyverre történő szerelése –a hatályos szabályozás szerint - tilos. A fegyverszakértő azt is megállapította, hogy a puska, valamint a töltények is működőképesek, a lövedék emberi élet kioltására alkalmas.

Az ügyészség lőfegyverrel visszaélés bűntettével vádolja a férfit, mely bűncselekmény akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség