A NYÍRVV megbízásából a hét elejétől megkezdték a Bujtosi Városliget területén a nádvágást
Fotó: Illusztráció

A nád aratásával kapcsolatban a NYÍRVV Nonprofit Kft. az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A nád a télre való felkészüléskor a tápanyagokat a felső részekből a gyöktörzsbe irányítja, s így vészeli át a hideg évszakot. A nádvágás szezonja éppen ezért általában tél végén van, manapság jellemzően nagyteljesítményű gépekkel vagy kézi erővel működtetett vágógéppel történik az aratás. A nádvágást mindig jelentősen befolyásolja az időjárás.

A nádas minőségének javulása kizárólag a folyamatos vágással érhető el. A nádasok kezelés nélkül hamar elöregszenek, felhalmozódik bennük az elhalt avas nád és nádtörmelék, felszaporodnak a kórokozók és kártevők is. Ezért fontos, hogy a nádasok fenntartását, kezelését, hasznosítását úgy kell folytatni, hogy az egyidejűleg biztosítsa a környezet-, természet-, valamint víz-minőségvédelmi követelményeket. A régi avas nádasok eltávolítása révén pedig biztosítjuk, hogy fiatal nádas jöjjön létre, ami a madarak számára is fontos a fészekrakás szempontjából.

Természetesen a Bujtoson is fokozottan szem előtt tartjuk az élőmadarak védelmét, ezért vannak szándékosan meghagyva a tó közepén elhelyezkedő zsombékok, ezzel is biztosítva számukra a megfelelő búvóhelyet, majd később a fészkelőhelyet.

Jelenleg a kézi nádvágás zajlik. A munkálatok tovább folytatódnak az időjárástól függően. A speciális géppel történő vizi nádvágásra a későbbiekben kerül sor.

Forrás: NYÍRVV