Kiderülhet, hányan estek át eddig a fertőzésen hazánkban
Kiderülhet, hányan estek át eddig a fertőzésen hazánkban

A Semmelweis Egyetem vezetésével elkezdődtek a tömeges tesztelések. Május közepéig, csaknem 18 000, statisztikusok által kiválasztott embert tesztelnek – ekkora mintából már lehet egy országos képet kapni arról, hogy nagyjából hányan eshettek át eddig a fertőzésen, enyhe tünetekkel, vagy akár tünetek nélkül. Ez az információ segítheti a védekezést a következő hónapokban. Természetesen az egésznek csak akkor van értelme, ha el is mennek a tesztekre azok, akiket hívnak – hangzott el az M1 Híradójában.

Fertőtlenítéssel kezdődött a teszt Szegeden. A vizsgálatot végző szakemberek a maximális biztonság érdekében teljes védőruhát viseltek. Az egyik résztvevő azt mondta, a teszt elvégzése növeli a biztonságérzetét.

„Azért tartottam fontosnak ezt a lehetőséget, hogy eljöjjek, mert a gyerekeim védelmében, a férjem védelmében, a családom védelmében és egyébként kíváncsi voltam, vajon átestünk-e rajta” – mondta a résztvevő az M1-nek.

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai négy megyében gyűjtik a mintákat.

A következő napokban mintegy 3300 vizsgálatot végeznek el.

„14 éven felüli lakosok vesznek részt, akiket véletlenszerűen válogattak be ebbe a vizsgálatba. Az volt a cél, hogy akár a kor, akár a nem, akár a foglalkozás, akár a lakhely alapján reprezentatív mintát képezzenek Magyarország teljes lakosságáról” – ismertette Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

Az elsők közt vizsgálták meg pénteken egy 16 éves fiút Budapesten. Tőle garat- és orr váladék mintát, illetve két ampulla vért vettek. A vizsgálat végén pedig egy tesztet is kitöltött.

A világon egyedülálló a Magyarországon indult kutatás

Május elsején országszerte elindultak azok a vizsgálatok, amelyek eredménye pontos képet adhat a fertőzöttek számáról Magyarországon.

Az ezer egészségügyi szakember bevonásával zajló tesztelés négy orvosképző egyetem bevonásával folyik, az ország 7 régiójában, csaknem 500 településen. A három lépcsős és kevesebb, mint tíz percig tartó vizsgálat segítségével a vírus örökítőanyagát mutatják ki. A vérminta elemzésével pedig az is kiderül, hogy a kiválasztott személy átesett-e már a betegségen – közölte az M1.

Két hét alatt csaknem 18 000 embert ellenőriznek.

A részvétel meghívásos és önkéntes. Mivel egy-egy meghívott akár ezer embert is képviselhet, a pontos eredményhez elengedhetetlen, hogy minél többen vegyenek részt.

„Természetesen meg sem fordult a fejemben, hogy nem jövök el, hiszen egyrészt így saját magamat is meg tudom nyugtatni, kiderül, hogy állok a vírussal szemben és azt a feladatomat is el tudom látni, hogy az általam reprezentált minta segítségével tudjanak az egész lakosságra következtetést levonni” – fogalmazott Hartyánszky István, a Semmelweis Egyetem szívsebészeti profilvezetője.

Kiderülhetnek a gazdaság újraindásáért hozott döntések hatásai

A világon egyedülállónak számító kutatás eredményeiből következtetni lehet arra, hogy mekkora az egyes társadalmi csoportok fertőzöttsége, milyen hatással vannak a vírus terjedésére a kontaktusok és a kockázati tényezők, például a dohányzás. A teszt arra is válaszol, hogy a gazdaság újraindításának érdekében hozott döntéseknek milyen hatásai voltak – tette hozzá az M1.

„Úgy gondoljuk, hogy a járványt sikerült lelapítani, minden adatunk erre utal. Sokkalta jobb a helyzet ma Magyarországon, mint Nyugat Európában bárhol. De lazítani szeretnénk. A lazításnak az az értelme, hogy a nemzetgazdaságot újra kell indítani, a felsőoktatásba, a későbbiekben pedig az alsó évfolyamokban, iskolákban, gimnáziumokban is meg kell, hogy induljon az élet, ehhez kellenek információk” – jelentett ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A május végére elkészülő eredményeket követően

a következő egy évben még legalább három alkalommal készül hasonló kutatás.

 

hirado.hu