Kiállítás megnyitó nélkül – Március 11-től látható a művészetisek pályázati kiállítása

Szobrászok, grafikusok, festők és keramikusok,  a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium képzőművészeti tagozatának diákjai legjobb munkáiból láthatnak kiállítást a Váci Mihály Kulturális Központban. Videódokumentumok nyomán születik az értékelés és videochat útján dönt a fővárosi zsűri az Universitas-gyűrű tulajdonosairól.

Nem lepődnék meg, ha a Művészeti Szakgimnázium 2021-es pályázati kiállításán a koronavírus hatása a művészetekre címmel mutatnának be alkotásokat. A betegséggel szemben megjelenő óvatosság hozta azt a döntést, hogy megrendezik ugyan a hagyományos pályázati kiállítást, elmarad viszont a megnyitó. Így látható március 11-től a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti galériájában a tárlat, illetve a földszinten a korábbi évek sikereiből válogatott archív gyűjtemény.

Juhász Boglárka V. évfolyamos szobrász tanuló elmondta:

Az én munkám az a festett gipsz, melyet a tagozatvezető anyukájáról készítettem. Irénke néninek neveztem el a szobrot. Agyagból megformáztam, majd gipszbe kiöntöttem és a gipsznek a pozitív formáját lefestettem akril festékkel.

Szabadi Enikő, kerámia szakos diák hozzátette:

Az itteni munkám egy babafej sorozat és egy nagy váza. A babafej sorozatot az emberi lét egyformasága, de mégis különbözősége ihlette. Ahogy megfestettem kobaltos oxiddal, megváltoztak a karakterek a mégis egyforma babafejeken, így ezzel szeretném szimbolizálni az egyformaságunkat, és azt, hogy mégis mennyire különbözőek vagyunk.

Alapvető kérdés a művészetoktatás terén, hogyan változik az ízlés, vannak-e aktuális trendek, hogyan alkalmazkodnak, és mennyire képesek az egyedi műalkotásra a diákok.

Németh Erika szobrászművész, művésztanár kiemelte:

Eléggé sok az olyan mű is, ami vegyes technikával készült, talán ez egy újdonság a korábbi évekhez viszonyítva, hogy merészebben, bátrabban mernek anyaghoz, technikákhoz nyúlni. A törekvések tulajdonképpen minden évben ugyanazok, tehát a szakmai tudásukról, az előző alapozó ismereteikről is számot adnak a tanulók, valamint a saját kreatív ötleteikről, kicsikét tovább gondolva, valami önállóságot is beletéve a munkába, ami miatt kiemelkedik az az alkotás az egész éves munkájából.

Öröm figyelni, hogyan lesz az elsősből ötöd évre művészi gondolkodású, érett fiatal – fogalmazott a művésztanár. De izgalmas meglátni, mennyire van jelen a mester kvalitása, szelleme egy-egy pályázati munkában. 

Ez egy David Bowie bakelit album borító, egy terv. Ez onnan jött, hogy mi eleve ilyenekkel foglalkozunk órán. Van másfajta ága, de engem ez vonz, ez a reklám tervező grafika. Különböző posztereket, plakátokat, prospektusokat, reklámanyagokat tervezünk. Azért választottam ezt, mert megfogott a témája, az ábrázolása, hogy meg lehet ezt mutatni az emberek felé. Ebbe egy kicsit ilyen művészi vonalat is lehet vinni, hogy ne csak egy reklámfelület legyen.

- fogalmazott Dobos Beatrix, tervező-grafika szakos, végzős diák.

A kiállítás darabjait ez alkalommal is szakavatott zsűri bírálja el, és ítéli meg az Universitas gyűrűt. Az ifjú tehetségek alkotásait április 3-ig láthatják a Kulturális Központban.