Kézsebész konferencia Nyíregyházán
Az Európai Kézsebészeti Szövetség szervezte meg azt a Nemzetközi Tetraplage Konferenciát, amelynek gyakorlati kurzusának adott otthont Nyíregyháza. A Jósa Andás Oktatókórházban elismert kézsebészek és rehabilitációs szakemberek tanácskoztak a négy végtagjukra lebénult betegek életminőségének javítási lehetőségeiről.

 

Sebészek és gyógytornászok

 

25 sebész és 20 ergoterapeuta érkezett a világ minden tájáról Nyíregyházára, hogy részt vegyenek a Jósa András Oktatókórházban megrendezett Tetraplage Konferencia gyakorlati képzésén. Nyolcadik alkalommal gyűltek össze az egészségügyi szakemberek, hogy mind a négy végtagjukra lebénult, tetraplég betegek legkorszerűbb felső végtagi rekonstrukciós, fogásjavító műtéti eljárásairól és az operációt követő rehabilitációs kezelésekről tanácskozzanak.

 

Országos központ Nyíregyháza

 

A Jósa András Oktatókórházat 2010-ben minősítette a nyaki gerincsérültek, illetve az agyérkatasztrófa és a születéskor fellépő oxigénhiány következtében lebénult betegek első végtagi funkciójavító műtéteinek országos központjává az Ortopédiai Szakmai Kollégium. Az egészségügyi intézményben Dr. Turcsányi István 2002-től végez fogásjavító helyreállító műtéteket, amelyek akkor még újdonságnak számítottak Magyarországon. Nyíregyházán évente 10 komolyabb műtétet végez Turcsányi doktor csapata.

Dr. Turcsányi István, Astellas-díjas főorvos elmondta, ezzel a kurzussal is igyekeztek népszerűsíteni ezt a műtéti eljárást.

A kurzusra érkezett orvosok és rehabilitációs szakemberek tanulását a jelenleg Svájcban praktizáló, svéd kézsebész professzor is segítette, aki a felső végtagi funkciójavító műtétek világhírű specialistája.

 

A műtéttel sok emberen lehetne segíteni

 

Dr. Jan Fridén, kézsebész professzor kifejtette, nyaki gerincsérültekről van szó. Olyan emberekről, akik valamilyen baleset következtében kitörték a nyakukat. Általában fiatalok és autóbaleset, vagy sekély vízbe ugrás miatt bénultak le. Ezek az emberek tolószékbe kényszerülnek, nehéz beilleszkedniük a társadalomba, de ők is szeretnének teljesebb életet élni. A professzor hozzátette, ezekkel a műtétekkel tudnak nekik segíteni, a függetlenségüket valamilyen szinten visszaadni. Kifejtette, ezek után tudnak egyedül étkezni, fogat mosni, vagy tisztában tartani saját testüket. Jan Fridén elmondta, ezeket a műtéteket sajnos kevésbé ismerik az emberek, ezért szeretnék ezeket népszerűsíteni. Ez az orvostudománynak és a kézsebészetnek eléggé elhanyagolt területe, kevesen tudnak róla. Pedig ezeken az embereken lehet segíteni. A sikerek ellenére is elhanyagolt terület. Ezek hosszú és nehéz műtétek, így kevesen választják, mint műtétei eljárást.- foglalta össze a svéd orvos.

A Nyíregyházán megtartott gyakorlati kurzuson az orvosokon kívül gyógytornászok is átadták egymásnak tapasztalataikat, hiszen a gyógyító folyamatban jelentős szerepet kap a rehabilitáció.

ME.