Kézműves piacot, a népi gasztronómia ízeit és meglepetéseket kínál a múzeumfalu
Fotó: Szarka Lajos

A múzeumfalu kapcsán nemigen emlegettük soha a pandémiát, de idén betört a sóstói világba is a világjárvány réme, így tervezett programok és vendégek nélkül, de sok hagyományos eseménnyel és meglepetéssel várja vendégeit három napon át a skanzen.

Kézműves vásár és termelői piac, kemencében sült finomságok, mese és meglepetés – ez a múzeumfalu ünnepi ajánlata. Működik majd a kádár-, a fazekas-, a bőrös, meg a mézeskalácsos műhely is, az Árpád-kori faluban pedig íjászbemutató lesz. Megtanítják a tarisznyaszövés, az agyagozás, a gyertyamártás és a nemezelés fogásait, közben gyógyteákat lehet kortyolgatni.

„Történelmi pünkösdöt fogunk ünnepelni idén. Nemcsak az első pünkösd volt annak idején különleges azzal, hogy a szentlélek kitöltekezésével, az első egyház megalakulásával elindult egy hosszú történelmi folyamat, amely meghatározta a keresztény egyház vonalát, hanem most az idei pünkösd is más lesz. Mi most itt, a múzeumfaluban nem tudjuk feleleveníteni a szokásokat, hagyományokat, amit nemcsak a falusi emberek, de a nagyobb közösségek is ünnepeltek világszerte. Ha most itt, a faluban lennénk pünkösdkor és tömegek jönnének, az első programelem az lenne, hogy a Nyírség Néptáncegyüttes és az ő kis csoportjai bemutatnák a falusi hagyományokat. Legfontosabb talán ebből a májusfának a kitáncolása, ez az egyik leginkább várt programelem, hiszen nemcsak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tájegységekről hoznak néptáncokat, hanem Dunántúlról is, hiszen a Dunántúlon a pünkösdi királyné-járásnak, a pünkösdi királyválasztásnak sokkal nagyobb hagyománya van” – fogalmazott Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu muzeológusa.

A múzeumfalu százezer négyzetméteres területén több ezer ember is biztonságban elfér, miközben finom falatokat kóstolhat, és megcsodálhatja a tavaszi falut.

„Nemcsak termelői piac lesz, hanem kézműves piac is, és ne felejtsük el, hogy most gyereknap is van, és a pünkösdi vásároknak a gyermekjáték is eleme volt. Faluban a gyerekjátékok is a vásár részét képezték. Nyilvánvalóan nincsenek fellépők és nincsenek olyan kötött programok, melyek jelen pillanatban nem engedélyezhetők, de a falu kemencéje üzemelni fog, lesznek kint ételek, italok, ráadásul vasárnap minden 14 év alatti gyerek ingyen jöhet majd be a múzeumfaluba, nyilván a kísérőjének fizetni kell. Úgyhogy meglesz minden, ami egy kellemes naphoz, egy kellemes délutánhoz kell, és ráadásul nagyon sok portán lesz olyan kézműves foglalkozás, ami a falu életében megszokott, ugyanis a múzeumpedagógia egy fontos eleme minden múzeumnak, így a Sóstói Múzeumfalunak is. Úgyhogy nagyon sok olyan dolgot csinálhatnak a gyerekek, melyek pünkösdhöz, ehhez az ünnepkörhöz köthetők” – így szól dr. Ulrich Attila alpolgármester ajánlója.

A múzeumfaluban elkészült a hétvégi fizetőeszköz, a Skanzen Bankó is, melynek értéke 100 forint. A Móricz Zsigmond parasztábrázolása című kiállítás tárlatvezetésére persze nem kell fizetni, csupán a népi gasztronómia kóstolójára. Ezt megtehetik különben hétköznapokon is, hiszen keddtől vasárnapig nyitva a Sóstói Múzeumfalu, mely számtalan kézműves foglalkozással és kemencében sült finomsággal várja a látogatókat.