Kevesebb lehet a méz – Az áprilisi mínuszokban szinte teljesen lefagyott az akác

A koronavírus-járvány nem befolyásolja a méhészetet, az ágazat az időjárás miatt kezdi hátrányokkal a tavaszt. Az áprilisi éjszakai mínuszokban szinte teljesen lefagyott az akác, pedig az lenne a méhek főhordása. A méz fontos és egészséges élelmiszer, hazánkban viszont még mindig keveset fogyaszt belőle éves szinten a lakosság.

 

A méhészetet a jelenlegi helyzet szerencsére semmilyen formában nem érinti, válaszolta megkeresésünkre Hok József méhész. Az ágazatot kiszolgáló boltok is működnek, így a koronavírus nem okoz semmiféle hátrányt. Az időjárás fokozatos javulása azt jelenti, hogy április végén és májusban elkezdődik a méhek felkészítése a főhordásra, vagyis az akácra. A növény nektárképződése ugyanis 18 foktól kezdődik.

Lefagyott az akác

A problémát jelenleg az okozza, hogy az áprilisi éjszakai mínuszokban majdnem teljesen lefagyott az akác.

„Sajnos siralmas a helyzet számunkra, mivel másfél-két hete ez a mínusz 8-10-12 fokos hőmérséklet úgy tűnik, hogy megpecsételte az akác sorsát, teljesen lefagyott. Az akác másodvirágzása, ami történt, az végül is lehet, hogy fog hozni virágot, de az a virágmennyiség már sokkal kevesebb lesz, körülbelül egyharmada a normál virágzásnak. Ezt sarjú akácnak nevezik és igazából minimális nektárt is ad” – közölte Hok József, a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének elnöke.

Ezért most próbálnak olyan helyeket keresni, ahol nem fagytak meg az akácok, de nagyon kevés ilyen hely van, tette hozzá Hok József. A repcét és a gyümölcsösöket keresik most a méhészek a méhcsaládoknak, ahol fejlődni tudnak a rovarok, virágport tudnak hordani.

Bizakodnak a méhészek

Az egyesületi elnök azt is elmondta, azért pozitívan tekintenek az idei évre, ha nem sikerül az akác, akkor az ártéri területeken lévő vadvirágokkal próbálkoznak, de a hársra vagy legutolsósorban a napraforgóra is készíthetik a méheket, mert valamilyen hordást biztos elérnek majd. A mézkereslet pedig szerencsére nem változik, kis és nagy mennyiségben, valamint importra és exportra egyaránt szükség van.

„A lakosság az immunrendszerét próbálja erősíteni az elmúlt hetekben, ezért több mézet fogyasztanak, ez pedig nagymértékben elősegítette a kistermelői értékesítést. Növekedett a mézfogyasztás, ez jó volt az üvegesen értékesítők számára, ami nehézséget okozhat, hogy most egy új szezon kezdetén vagyunk és a tavalyi mézek már a kistermelőknél is sok helyen elfogytak. Azok, akik tavaly év végén megtartottak maguknak valamennyit, ők kiüvegezték ezeket a készleteket a karácsonyi ünnepekre” – meséli Hok József.

A méz fontos és egészséges élelmiszer

Hazánkban mintegy 15 ezer méhész körülbelül 1,2 millió méhcsaládja biztosítja a termelést, amelyet az időjárás nagyban befolyásol. Évente a termésmennyiség 15 és 30 ezer tonna között mozog, a belföldi évi mézfogyasztás átlagosan fejenként 90 dkg, ez jóval kevesebb más európai uniós országokhoz viszonyítva. Pedig a méz fontos és egészséges élelmiszer, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A méhek fontos szerepet töltenek be az élővilágban, az elmúlt években megjelent tömeges méhpusztulás olyan károkat okozott egyes családoknál, hogy akár 5-6 év munkájába is kerülhet az állomány visszafejlesztése.