Kerékpáros kihívás Nyíregyházán: Az egyenlítő hosszát tekernék le!

A fekvőtámaszos projektek után most bringás kihívást indított útjára április elsején Roma Ádám, a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének fizika–informatika szakos pedagógusa. A cél, hogy a résztvevők letekerjék az egyenlítő hosszát, vagyis a kicsivel több mint 40 000 kilométert. Jó esély van rá, hogy ez akár már júliusra megvalósulhat, hiszen az első 13 nap alatt az eddigi 76 bringás 7558 kilométert össze is gyűjtött.

 

Sorra indítják útjára a kihívásokat Nyíregyházán. A Fekvőtámasz 1.1 és 1.2 után, most kerékpározásra invitálják a mozogni vágyókat. Roma Ádám ötletgazda megkeresésünkre elmondta, tulajdonképpen ezt a projektet is az igény szülte. Ahogy ugyanis melegszik az idő, egyre többen vannak kint a szabadban és kerékpároznak. Ezt pedig akkor miért ne tehetnék úgy, hogy a letekert kilométereket egy közös alapba gyűjtik, amivel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy együtt sikerüljön elérni a több mint 40 000 kilométert.

 

 

3-4 HÓNAP ALATT SIKERÜLHET

– Nagy öröm, hogy csakúgy mint a fekvőtámaszos kihívásoknál, most is nagy a lelkesedés. Bárki csatlakozhat hozzánk, akár az ország másik végéből is. Nem kell mást tenni, mint tekerni, a kilométeróra állását pedig lefotózni és beküldeni a Bringás projekt nevet viselő Facebook-csoportunkba, ahol minden nap végén összesítjük az eredményeket. Ha továbbra is ennyire lelkes lesz a csapat, akkor 1 hónap alatt elérjük a 12 000 kilométert, vagyis 3-4 hónap múlva könnyen megvalósulhat a kitűzött cél.

 

 

MINDEN KILOMÉTER SZÁMÍT

– Az a szlogenünk, hogy minden kilométer számít – folytatta a pedagógus. – Van, aki 2-3 kilométert szokott tekerni, mert ennyi kell, hogy elbringázzon a munkahelyére, de olyanok is akadnak, akik egyszerre 100-at. Mi mindenkit szeretettel várunk, a hobbi és a profi kerékpárosokat is. Bár Nyíregyházáról indult a kihívás, érkeznek a kilométerek – hogy néhányat említsek a teljesség igénye nélkül: Pestről, Vácról, a Dunakanyartól, Szentendréről, Debrecenből, Miskolcról és még a Balatonról is.

 

 

A SPORT KEZD DIVATTÁ VÁLNI

Ádám azt mondja, úgy tűnik, a sport kezd divattá válni, de a szó legpozitívabb értelmében és egyre többen jönnek rá arra, hogy mozogni jó. Ráadásul a diákjai is rendszeres résztvevői a kihívásainak, ezzel pedig az ő életminőségükhöz is hozzá tud tenni.

– Egyrészt a rendszeres testmozgás javítja az életminőséget, másrészt pedig közösségben dolgozni mindig felemelő, így aki csatlakozik hozzánk, az csak nyerhet – hangsúlyozta.

 

 

Bár még javában tart a Bringás projekt, az ötletgazda már most a következő kihívást tervezi. Természetesen az is a sportra épül, ezúttal a fekvőtámaszozás és a kerékpározás után, futásra invitálják majd a mozogni vágyókat.