Képregényes belváros, majd Ünnepi Könyvhét Lackfi Jánossal
Fotó: Illusztráció

A Móricz Zsigmond könyvtár a KépregényTárával lépett a VIDOR Fesztivál szereplőinek sorába. Karikatúrák mellett és helyett most képregénylapok kerülnek a belvárosi kirakatokba. Hétfőn megérkeztek a szobrok is a könyvtár épülete elé, úgyhogy elindult a szelfis játék. Közben pedig az Ünnepi Könyvhétre készülnek a könyvtárosok.

Képregényes belvárosi sétát indított Rejtő Jenő halhatatlan figuráival a Móricz Zsigmond könyvtár. De rendeztek kiállítást kortárs magyar képregényrajzolók munkáiból, szó volt a humoros karakterek tervezéséről, aztán workshop és képregénybörze is színesíti a hét kínálatát. Megérkeztek a Panoptikum Art szobrai is, úgyhogy elindult a Szelfizz, játssz és nyerj! program.

„Szegedről érkeztek hozzánk életnagyságú szobrok, mint pl. Piszkos Fred szobra is. Képregényrészleteket helyeztünk el kirakatokba. Piszkos Fred és Fülig Jimmy nyíregyházi kalandozásait lehet végigkísérni a Széchenyi utca 1. szám alól a Belvárosi Patika, a Skála, cipősbolt, Líra Könyváruház, a Váci Mihály Kulturális Központ érintésével. A történet itt fejeződik be a könyvtárunkban. A rámpán szépen felsétálunk, bemegyünk a könyvtárba, és ott befejeződik a képregénytörténet” – ismertette a menetet Tomasovszki Anita.

Aki ezen végigsétál, ingyenesen iratkozhat be, és a neve bekerül egy dobozba. A sorsolás után képregényes csomag lesz a nyertes jutalma.

Szeptember 2-án – a júniusról mostanra csúszott – Ünnepi Könyvhét megnyitója lesz, délután 3 órakor a sétálóutcában.

„Vendégünk Lackfi János József Attila-díjas író, költő, műfordító. Mindenkit szeretettel várunk az irodalmi programokra is. Elsősorban helyi, megyebeli írók-költők legújabb köteteit mutatjuk be az érdeklődőknek. Lesz számos színes kísérőprogram, ingyenes beiratkozás, amnesztia, kézműves foglalkozások és népi fajátékok várják a Korzó előtti téren az érdeklődőket” – tájékoztatott a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója.

A vendégek között lesz a Koponyámban gyertya című kötetével az új Kossuth-díjas Vári Fábián László. Ismét felolvasóórát tart az Olvassunk tárcát! blog csapata, és bemutatkozik a Kamasz Terasz ifjúsági írókör is két mentorával, Nagy Zsuka költővel és Béres Tamás íróval.