Kelet Állásbörze az egyetemen: 38 kiállító fogadta az érdeklődőket

Közel két évtizede indult útjára az álláskeresők és munkaadók fóruma, az állásbörze. Esztendőkkel ezelőtt a Nyíregyházi Egyetem mellé állt a vármegyei napilap, a Kelet-Magyarország. Az egyetem Bessenyei Aulájában szerdán 38 kiállító kínált állást, átképzést, köztük a legújabb cégek is, akik a közeli jövőben indulnak Nyíregyházán.

A Magyar Honvédség tankjától a mobil kormányablakig, szakképző iskolák és átképző intézmények, régi, helyi cégek és vállalkozások, illetve új, a közeljövőben induló multik egyaránt megjelentek a Nyíregyházi Egyetemen rendezett hagyományos tavaszi állásbörzén. A megnyitón sorra jöttek a köszöntők.

„A börzén mit szoktunk csinálni? Cserekereskedelmet folytatunk. A cserekereskedelem pedig tudtommal egyidős az emberiséggel, hiszen a kereslet és a kínálat találkozik a helyszínen. A mai napon állásokat próbálunk kommendálni, értékesíteni, állásokat próbálunk keresni és találni”

– szólt a megjelentekhez Polgári András, a vármegyei kormányhivatal főigazgatója. A Bessenyei Aulában rendezett eseményen a város és a megye vezetői is szót kértek.

„Az előző hét évben is egy munkaügyi paktum programot erősítettünk meg. Így lesz ez a következő hét évben is a Paktum+ program keretében, amikor igyekszünk a munkaadókat és a munkakeresőket egymáshoz közel segíteni. Több mint 8 milliárd forint áll rendelkezésünkre a következő években. Azon dolgozunk a Kormányhivatallal és Nyíregyháza önkormányzatával, hogy ezt a sok pénzt minél értelmesebb módon a képzések, átképzések, a munkaerő megtalálása érdekében használjuk fel”

– fogalmazott a vármegyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár. Dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza alpolgármestere az ipari park fejlesztéseivel kezdte gondolatait. A munkát siker koronázta, hiszen az ipari területen már az infrastruktúra kiépítésén dolgoznak:

„Önkormányzatunk számára ez az a ciklus, ez a 2019-ben polgármester úr által meghirdetett ciklus, amelyben a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés állt-áll a fókuszban. ’19-ben még 130 hektáros, betelt ipari parkunk volt. Ahhoz, hogy komolyan beszéljünk gazdaságfejlesztésről, komolyan beszéljünk fejlődésről, ahhoz mindenképpen az elsődleges rövid távú célunk, hogy legyen egy olyan fejlett ipari parki területünk, ahova új befektetők is jöhetnek, és a Nyíregyházán már évek óta tevékenykedők is megtalálják a bővülési lehetőségük helyszínét.”

Meglepően sok felnőtt, munkanélküli, vagy új lehetőségre vágyó álláskereső tűnt fel az állásbörzén.

„Saját magamnak szeretnék találni valami munkát. Én az egészségügyben dolgozom, ott szeretnék valamit, de más, újabb terület is érdekel”

– nyilatkozta Siposné Dankó Judit. A Durvák házaspár is munkahely után érdeklődött.  Gépkezelői munkát keresnek a férjnek, aki most munkanélküli. Mindegy, milyen cég, de jó lenne, ha biztosított lenne a bejárás, normális környezet és persze elfogadható fizetés.” A Nyíregyházi Egyetem nemcsak az érettségi után kínál diplomát a fiataloknak, de széles az átképző és szakirányú továbbképző kínálata is a felnőttek körében.

„Az oktatás, a kutatás mellett a partneri viszony kialakításában is vezető szerepet szeretnénk játszani az itt élő cégekkel. A partneri viszony kialakítása kiemelten fontos, hiszen amit mi csinálunk az oktatásban, a képzésben, azaz az innovatív képzések, a pragmatikus megközelítés, a gyakorlati tudás kiemelt jelentőségű. Kitűnő alkalom a kiállítás arra, hogy ezt lemérhessék a hallgatók, és a munkaadók, akik itt vannak kiállítóként”

– hallottuk a Nyíregyházi Egyetem elnökétől, dr. Hárskuti Jánostól. Piacképes diplomával érdeklődött a végzés utáni lehetőségekről egy nyíregyházi egyetemi hallgató.

„Sok jó álláslehetőség van itt szerintem, pl. a LEGO vagy a Hübner is. Főleg, hogy gazdálkodásmenedzsment szakon vagyok. Mondjuk, a LEGO segíthetné a szakmai ismereteimet és tapasztalataimat. Az egyik barátnőm épp a LEGO-nál dolgozik, és ő tud majd segíteni, de elég talpraesett vagyok, hogy magamnak is elintézzem”

– mondta a Nyíregyházi Egyetem hallgatója, Tordai Petra. A házigazda után a társszervező, a Kelet-Magyarország című megyei napilap főszerkesztője, Nyéki Zsolt is szólt az állásbörze vendégeihez:

„Nincs abban semmi rendkívüli, ha a Nyíregyházi Egyetem impozáns épületeit rendre megtöltik sikeres és sikerre éhes emberek. Így van ez akkor is, amikor a hazai felsőoktatási rendszer tradicionális intézménye a hétköznapjait éli, és így van egy olyan eseménynél is, mint a Kelet-Magyarországgal megszervezett állásbörze.”

Mi lehet jobb annál, mint szeretni, amit csinálunk, és tudni, hogy annak értéke is van? – fogalmazott az Állásbörze Magazin hasábjain Nyéki Zsolt főszerkesztő.