Kató után Katica lesz Darinka

A Dollárpapa című zenés komédia talpraesett Katójaként debütált városunkban. Színházunk fiatal üdvöskéje ezt a különleges nevet anyai nagyapjától kapta. A saját leányának nem ez volt a neve, mégis így becézgette. A felcseperedő hölgynek úgy megtetszett ez a megszólítás, hogy leányának anyakönyvi kivonatába ezt íratta. Darinka Kunhegyesen nőtt fel, a Tisza-tó környékén, majd tanulmányait Szolnokon, illetve Pesten folytatta.

 

„MUSICAL SZAKON VÉGEZTEM”

 

– A színművészeti egyetemre ugyan nem, de a Shakespeare Színművészeti Akadémiára felvettek a középiskola befejezése után, így aztán nem is felvételiztem Szegedre énektanár szakra – mondta el kérdésünkre válaszolva.

– Többek között Borbás Gabi, Medgyesi Mária, Kocsmáros György tanítottak. Első évben Tarján Péter, majd két évig Schlanger András volt az osztályfőnököm a hároméves képzés alatt. Musical szakon végeztem 2009-ben. Pályám kezdetén Silló Sándor hívott a Paraszt Dekameron egyik szerepét megformálni. Jártuk az országot, így a VIDOR Fesztiválon is felléptünk a darabbal. Ezután egy időszakot a Laboratorium Animae társulatnál töltöttem. Ez egy alternatív társulás volt, s közben belekóstoltam az olasz mester, Paolo Antonio Simioni munkamódszerébe is. Ezután Pesten a Hókirálynő Meseszínháznak lettem a tagja, s ugyancsak sokat tájoltunk. A fordulatot az hozta, hogy Székesfehérvárott kerestek szopránt egy darabhoz, s megfeleltem a meghallgatáson. Ezután A dzsungel könyvében megkaptam Túna szerepét, egy commedia dell’arte előadásban Izabellát kellett megformálnom, a Mirandolinában pedig a fiatal színésznőt. A Bizánc című előadást a debreceni színházba is elhoztuk. Nem voltam azonban társulati tag. Visszamentem Pestre, ahol a József Attila Színházban beavató színházi formában játszottuk a Rómeó és Júliát.

 

„TÁRSULATI TAGGÁ VÁLHATTAM”

 

Amikor Schlanger András az akadémián tanította, akkor azt mondta neki: leszerződtetné, ha lenne „színháza”. Amikor kinevezték a nyíregyházi teátrum élére, hívta ide, s ő nagy örömmel jött, hiszen életében először válhatott egy társulat tagjává. Első itteni előadásában, a Dollárpapában általa alakított Kató nagyon cserfes, okos, minden gondolatát kimondó, ironikus leány. Bár látta a Rajz János főszereplésével 1956-ban forgatott híres filmet, de az ő karaktere egészen más, mint a filmbeli. A premier után elkezdődnek a próbái a Taurin-forradalom című darabban, amelynek rendezője az egykori kiváló nyíregyházi színész, Olt Tamás, aki jelenleg a Nemzeti Színház öt előadásában is szerepel. Ezt követően Fésűs Éva A palacsintás király című zenés mesejátékában alakítja a Kökényszemű Katicát.

[REKLAM]

– A párom zeneesztéta, s most doktori disszertációja befejezésén dolgozik. Csobó Péter nyíregyházi filozófus a témavezetője. Velem együtt költözött ide, s nagyon reméljük, talál majd megfelelő munkát a városban. Szeretek utazni, régen autóstoppoltam is, így jártam be például Spanyolországot, de szabadidőm legnagyobb részét a zene tölti ki. A Carpe Dignem zenekar tagjaként kortárs költők verseit zenésítjük meg. Szeretném, ha méltóbb helyet foglalhatnánk el a következő időszakban a popzenei szakmában. Jó lenne Nyíregyházán is bemutatkozni, s erre most komoly esélyünk van.

Sz. Kántor Éva