Karácsonyi bevásárlás – Sokan a Búza téri piacon keresik az alapanyagokat

Töltött káposzta, halászlé és házi sütemények – a legtöbb magyar családnál ezek az ételek kerülnek az ünnepi asztalra. A karácsonyi bevásárlást sokan már a múlt héten letudták, a Búza téri piacon hosszú sorok álltak a halas és a húsos pultok előtt.

Egymást érték az emberek szombat reggel a nyíregyházi Búza téri piacon, a legtöbben már az ünnepi bevásárlást szerették volna letudni múlt hét végén.

Ponty és harcsa

A vásárlók a halas és a húsos pultok előtt álltak a legnagyobb sorokban. Évről-évre megfigyelhető, hogy a téli szezonban van a legnagyobb kereslet a halakra, ez annak köszönhető, hogy a magyar családok jelentős részénél elmaradhatatlan étel az ünnepi asztalról.

Mi csak a halért jöttünk, szürkeharcsát vásároltunk a karácsonyi vacsorához” – mondta az egyik vásárló.

A legtöbben pontyot és harcsát kerestek a Búza téri piacon is. Egyes felmérések szerint a termelők karácsonykor értékesítik az egész éves halmennyiség mintegy 40 százalékát.

Füstölt húsok

A húsos pultnál is szép számmal álltak sorban a vevők, sokan itt a piacon vásárolták be az ünnepi fogásokhoz az alapanyagokat. Az elmúlt napokban néhány termék igen népszerű volt ennél a pultnál.

Most a hurkát, a sütni való kolbászt, a füstölt kolbászt, füstölt árukat, tarja, comb, ezeket keresik. Nagyjából 8-10 ezer forintért vásárolnak, de ez változó, kinek mit enged a pénztárcája” – mondta Márföldi Istvánné.

Hagyományos menü

Sokan olyan bevásárlólistával érkeztek a Búza téri piacra, ami nem változott az elmúlt években. A töltött káposzta, a halászlé, a sültek és a mézeskalács – a vásárlók nagy része ezt tervezi a hétvégi menünek. A legtöbben a hagyományos ünnepi ételeket készítik majd el a karácsonyi ebédhez, de akadnak olyanok is, akik szeretnek új dolgokkal kísérletezni.

Általában hagyományos a menü, a klasszikus savanyúba töltött káposzta mindig van, hogy ezt mikor mivel egészítjük ki, abban mindig van egy kis változatosság” – mesélte Makó Enikő, aki az ünnepi ebédhez szerezte be az alapanyagokat a Búza téri piacon.

Sütemények és dió

Házi sütemények is kerültek szép számmal a kosarakba, valamint a sütéshez szükséges alapanyagok is. Karácsonykor a dióból és a mákból is sok fogy, több sütemény alapanyaga, elég csak például a bejglire gondolni, de a zserbó és a diós kifli is népszerű.

Az én dióm meg van szárítva, nagyon szép világos, 5500 és 6000 forintba kerül” – mondta az egyik eladó, Szurovcsák Pálné.

Az eladók úgy nyilatkoztak, folyamatosan érkeznek a vevők az ünnepek előtt, pont ezért sokan még ezen a héten szombaton is kint lesznek a piacon és várják a vásárlókat majd a délelőtti, utolsó órákban.