Kappan- és Lakodalmas Fesztivál: hagyományteremtő rendezvény a múzeumfaluban
Fotó: Szarka Lajos

Hagyományteremtő szándékkal indítja útjára újabb gasztronómiai eseményét a Sóstói Múzeumfalu, karöltve a Master Good cégcsoporttal. A következő hét szombatján háromezer adag lakodalmi étel fő, emellett lesz kappanszépségverseny, menyasszonyiruha-bemutató, pulyasarok és rajzverseny. Vőfélytalálkozó, illetve az eseményt kísérő zenekarok mellett vendég lesz a CimbaliBand és a Swing a la Django. A hosszú hétvége eseményeire bérletet is válthatnak a skanzen látogatói.

 

Ízelítőt mutatott be a Nyírség Néptáncegyüttes két vezető táncosa az ajaki lakodalmasból, mely köré felépítik a jövő szombati programot a Sóstói Múzeumfaluban. A keddi tájékoztatón utalt a polgármester arra, hogy az emberek kedvelik a gasztroprogramokat, mint a Böllérverseny, a Tirpák Fesztivál, akár a Márton-napi libalakoma. Ezt a kört bővíti a kappan fesztivál is.

„Azt folytatjuk, amit évekkel ezelőtt elkezdtünk ebben a csodálatosan felújított múzeumfalunkban. Kötődik a helyszínhez is a hagyományőrzés, az értékek átadása egy különleges, színvonalas programmal, ami nagyon jó hangulatban telik – várakozásaink szerint. És ezek a kulcsszavak össze is kötik a főszponzort, a Master Goodot a múzeumfaluval és a nyíregyházi önkormányzattal, hiszen ő a VIDOR főszponzora is, tehát mondhatom, hogy Nyíregyházán a kultúra legnagyobb mecénása” – mondta az I. Kappan- és Lakodalmas Fesztivál jelentőségéről dr. Kovács Ferenc polgármester.

A kappanszépségversenyre öt madarat, aztán további látványos szárnyasokat állít ki a Master Good Cégcsoport, nem beszélve arról a háromezer adag ételről, melyet kóstolójegyek fejében kínálnak a vendégeknek.

„A cégcsoportunk ebben a térségben él és dolgozik. Missziónk, hogy a térségben élő embereknek, kollégáinknak is tudjunk ebből visszaadni. Ennek az egyik nagyon fontos lába a kultúra. A kultúrához hozzátartozik a színház, a fesztivál, a VIDOR, és hozzátartozik az a fajta kulturális élet, mely a hagyományokra tekint vissza, és ez ennek kitűnő kezdeményezése” – nyilatkozta Bárány Péter, a Master Good Cégcsoport ügyvezetője.

Minden korosztálynak ajánlja az I. Kappan- és Lakodalmas Fesztivált a múzeumfalu igazgatója, hiszen egy lakodalomban is vannak gyerekek, és vannak idős emberek, nagyszülők is. Ez alkalommal az ajaki lakodalmas reprezentálja a megyei hagyományt az ételtől a táncon át a menyasszonyi ruháig.

„A program során ez nagyon kiemelt szerepet kap. Az, hogy a vőfélyek a leánykiadástól egészen a lakodalom végéig, a szakácsné táncáig végigkövetik a lakodalom menetét. Természetesen az étkeket külön kiemeljük. Mint egy igazi ajaki lakodalomnál, a vőfély rigmusokkal felszolgálja az ételeket. A kappan a fő alapanyag, illetve a tanyasi csirke. Ebből készül húsleves és pörkölt természetesen. De nem hanyagoljuk el az előkészületekben azt, hogy a látogatókat is bevonzzuk. Lesz csigapergő, tehát csigatészta készítése, és a hagyományos szabolcsi töltött káposztát is elkészíthetjük együtt, mindamellett, hogy kóstolhatnak a vendégek is belőle” – tájékoztatott a Sóstói Múzeumfalu igazgatója, Baloghné Szűcs Zsuzsanna.

Se szeri, se száma a kiegészítő, szórakoztató programoknak. Hatalmas népi játszóudvar várja a gyerekeket, de megnyílik a pulyasarok is a deszka magtárban, ahol a rajzverseny zajlik.

Nemcsak a kappanok vetélkednek, de a vőfélyek is aktívan bekapcsolódnak az eseményekbe, és illedelmes módon sorolják a rigmusokat, köztük a nyíregyházi Ugyan Attila, a Nyírség Táncegyüttes vezetője. A táncosokat kiszolgáló zenekar mellett koncertet ad a CimbaliBand és a Swing a la Django, a falusi vásár szomszédságában.

A szombati fesztivál után jön a vasárnapi gyereknap bábszínházzal, gyerekzenével és játékkal, majd pünkösdhétfő ugyancsak a hagyomány jegyében telik. A három napra kedvezményes bérletet válthatnak, akik a hosszú hétvégén több alkalommal is felkeresik a múzeumfalut.

Kapcsolódó galéria

Kappan és lakodalmas Fesztivál beharangozó