Kampányellenőrzés: Nincs járvány Nyíregyházán

Nagy odafigyelést igényel a védőnő részéről, hogy észrevegye a gyerekek fején a fejtetűt és a serkéket. Az élősködőket a hagyományos, kézi módszerrel keresik. A 2,5–4,5 milliméter nagyságú, soklábú rovar és az ovális alakú serke általában zárt, főleg gyermekközösségekben terjed, és előszeretettel bújik meg a fülek mögött, valamint a tarkó környékén. Rendkívül szapora, jó túlélő, színe szürke, de a haj árnyalatával együtt változhat. Nyíregyházán az alapellátás keretein belül működő Iskola-egészségügyi Szolgálat munkatársai minden tan-, illetve nevelési évben három alkalommal tartanak rutinellenőrzéseket, és végignézik a gyerekek fejét. Amennyiben fertőzött fejet találnak, értesítik a kiskorú szüleit. A gyerekeket fejtetvesség miatt nem zárhatják ki az oktatási és nevelési intézményekből, a szülőknek viszont kötelességük a tetvek irtásáról gondoskodni. Erről nyilatkozniuk is kell. A hatékony védőnői munkának köszönhetően nem alakult ki járvány a városban.

BÁRMILYEN KÖRNYEZETBEN ELŐFORDULHAT

Frank Árpádné védőnő egy iskolai ellenőrzés során azt mondta, Nyíregyházán jelenleg nincs fejtetűjárvány. A szakember hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs tetves gyermek a városban, de annyi fertőzött sincs, hogy járványról legyen szó.
A védőnő szerint a fejtetű bármilyen környezetben előfordulhat, tévedés azt gondolni, hogy csak a koszos, ápolatlan fejben lehet. Kiirtásához nem elegendő a samponos víz, speciális vegyi anyaggal és mechanikus eljárással lehet a tetveket eltávolítani. Figyelni kell arra is, hogy a fejjel érintkező használati tárgyakat, így a sapkákat, párnákat, fésűket egy esetleges fertőzés után nagyon magas, vagy nagyon alacsony hőmérsékleten le kell fertőtleníteni annak érdekében, hogy az élősködők ne jussanak vissza a fej bőrére.

Mikita Eszter