A magyar kultúra napja: 35 esztendeje ünnepeljük a Himnusz születésnapján a magyar kultúrát

A 2024-ben már 201 éves Himnusz születésnapján 35 esztendeje ünnepeljük a magyar kultúra napját. A Nyíregyházán nyílott kiállítások, könyvbemutató, filmvetítés és egyéb ünnepi alkalmak mellett a Váci Mihály Kulturális Központban dr. Kovács Ferenc polgármester Bencs László Emlékérmet és Emléklapokat adott át. A díjazottak között van Pécsi Beáta Ágnes, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium igazgatója.

Természetesen a Himnusszal indult a hétfő esti ünnepség a Váci Mihály Kulturális Központban, mely már 35 éve a magyar kultúrát is hivatott ünnepelni. Nemcsak, hogy megyénkben, Szatmárcsekén született nemzeti imádságunk, de a kultúra napja ünnepének alkalma is nyíregyházi közéleti személyiségek törekvése szerint indult, és lett országos esemény. Kölcsey Ferenc költő, politikus és nyelvújító tiszteletére egy másik magyar nagyság, Bartók Béla három kórusművével lépett a közönség elé Nyíregyháza kiválósága, a fél évszázados Cantemus Gyermekkar, Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy vezetésével.

Dr. Kovács Ferenc polgármester ünnepi köszöntőjében említette, hogy a kultúra hozzátartozik identitásunkhoz. Utalt Nyíregyháza nagyszerű eseményeire, a tavaszi városnapi programokra, a Rózsakert Szabadtéri Színpad nyári műsorára, a VIDOR és a Néptánc Fesztiválra, a sóstói meglepetésekre, a gasztronómiai kínálatra, a Váci Mihály Kulturális Központ és a Városi Galéria nagyszerű kiállításaira, melyek most, a magyar kultúra napja alkalmával is látnivalót kínálnak a vendégeknek. De szót érdemelnek a Kállay-ház és a Móricz Zsigmond Könyvtár ajánlatai is.

„Nyíregyháza gazdag hagyományokkal rendelkezik! Szerteágazó és sokszínű irodalmunk, zenénk, képzőművészetünk van. Büszkék lehetünk arra, hogy városunkban született Krúdy Gyula és Váci Mihály, valamint Benczi Gyula prímás, hagyományőrző nagyegyütteseinkre, de büszkék lehetünk kulturális intézményeinkre is: a modern Kulturális Negyedünkben – csak néhányat kiemelve – a megújult terekre, a szabadtéri színpadra, a Szindbádra, a Kállay-kúriára, az Egyháztörténeti Múzeumra, vagy éppen a patinás jegyeket magán hordozó Móricz Zsigmond Színházra. Az elmúlt évtized egymásra épülő fejlesztéseinek köszönhetően azonban nemcsak az épületeink újultak meg, de megteltek azok tartalommal is. A jövőben is az a célunk, hogy az itt lakóknak, valamint az ide látogatóknak olyan programokat: kiállításokat, fesztiválokat, koncerteket szervezzünk, amelyre szívesen jönnek, és amely közösséget épít. Ehhez természetesen elengedhetetlen az intézményeinkben dolgozók elhivatott munkája. Akik ma itt kitüntetést vehetnek át, mind hozzájárultak ahhoz, hogy a város megannyi programmal és hagyományőrző rendezvénnyel büszkélkedjen. Célunk továbbra is a kultúra erősítése, hiszen ez a magyarságunk alapja”

– mondta dr. Kovács Ferenc. A mi feladatunk ugyanaz, mint a szüleinké, nagyszüleinké volt: továbbadni ezeket az értékeket – zárta gondolatait a polgármester. Ezután – a hagyományok szerint – kitüntetéseket adott át. Az egykori polgármesterről, Bencs Lászlóról elnevezett emlékéremmel tüntette ki a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium igazgatóját, Pécsi Beáta Ágnest. Bencs László Emléklapot kapott dr. Buczkóné Rangoni Claudia, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese. A gimnázium nevelőtestületének innovatív, elhivatott mesterpedagógusa, magyar nyelv és irodalom, valamint kommunikáció tanára. Mellette Juhász Lászlóné, a Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület elnöke, okleveles szeniortánc-oktató. Újabb kitüntetett Kácsor-Ignácz Gabriella, a Nyírség és a Margaréta Táncegyüttes táncosa, művészeti vezetője, ma a sóstói skanzen múzeumpedagógusa. De a kitüntetettek között van Lázár István közművelődési szakember, a Váci Mihály Kulturális Központ munkatársa, kinek nevéhez fűződik a Lehozzuk Önnek a csillagokat! eseménysorozat.

Nyíregyháza újabb büszkesége, a Mandala Dalszínház tagjainak műsora zárta a város magyar kultúra napja alkalmára szervezett programot.

Kapcsolódó galéria

Magyar Kultúra Napja 2024