Kampány a közlekedésbiztonságért – Sok a baleset a közúti munkálatok közelében is
Fotó: Illusztráció

A közlekedésbiztonságért kampányol a Magyar Közút. A társaság járműveinek fedélzeti kamerái sok balesetet rögzítenek, ezekkel hívják fel a figyelmet a fix és ideiglenes korlátozó táblák betartására. Az elmúlt egy héten közel 232 ezren látták ezeket a felvételeket a közösségi oldalakon.

Mindennapos látvány, hogy a Magyar Közút munkatársai javítják, takarítják vagy építik az utakat az ország minden részén. Nyíregyházán is gyakoriak a munkálatok, múlt héten többek között a sóstói felüljárón a jelzőoszlopokat és a KRESZ-táblákat eltakaró zöld hajtásokat ritkították, fűnyírási és fűkaszálási munkákat végeztek, ezzel is elősegítik a biztonságos közlekedést. A társaság minden esetben kitáblázza az érintett útszakaszt, hogy az autósok lássák, munka zajlik a területen és óvatosan közlekedjenek. Ennek ellenére is sok a baleset. Ezért most a közlekedésbiztonságért indított kampányt a Magyar Közút.

Baleset Nyíregyháza közelében is

Májusban Nyíregyháza közelében is történt egy baleset, amikor a társaság Napkor külterületén, a 41-es számú főútvonalon száraz fákat zúzott és darált le munkagépek segítségével, amikor egy arra haladó autós nem vette észre a közút egyik forgalmi irányítóját az útszakaszon. Az autós azt sem vette észre, hogy két sebességkorlátozás is érvényben volt, először 90 km/h-ról 60-ra, majd 60-ról 40-re kellett volna lassítani a munkálatok miatt. Nagyobb sebességgel közlekedett és félrerántotta a kormányt, mikor meglátta az útellenőrt, lesodródott az útpadkára, majd az árok megdobta a gépkocsit és az oldalára borult, több métert csúszott a kerékpárúton és a járdán. A balesetnek nagy tanulsága volt, mindig figyelni kell a kihelyezett táblákra és az út mentén dolgozókra is.

Kampányt indított a társaság

Bár amíg nem történik baj, sokan gondolhatják, hogy nem indokolt egyes helyeken a lassítás. Azonban elég egy apró figyelmetlenség, egy gyors mobilról megírt üzenet vezetés közben és könnyen megtörténhet egy baleset, ami nemcsak az úton dolgozókat, hanem az autóban ülőket is veszélybe sodorhatja. Ezért nem győzik hangsúlyozni a szakemberek: a sebességkorlátozások betartása segít elkerülni a baleseteket, az esetlegesen bekövetkező balesetekben pedig emberéletek is múlhatnak azon, mekkora sebesség mellett történik meg a baj. A Magyar Közút „Nem véletlen” című kampánya azért is aktuális, mert a társaságnál a nyári üzemeltetési időszak az útfelújításokról, növényzetgondozásról, az út és környezetének rendbetételéről szól. A kampányában elgondolkodtató posztokkal hívja fel a figyelmet hivatalos Instagram-oldalán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra, hogy mennyire fontos figyelembe venni és be is tartani az utakon és a munkaterületek környezetében elhelyezett fix és ideiglenes sebességkorlátozásokat. Az elmúlt egy héten közel 232 ezer főt értek el ezekkel a kis videókkal.