Kamionban a pékáru – A belgák is nyíregyházi kakaós csigát esznek

A napi 100 mázsa kenyér mellett öt műszakban nagyjából 400 ezer darab leveles terméket is gyártanak a Nyíregyházi Kenyérgyárban. Ez utóbbi egy része európai piacokra kerül, így nyíregyházi édes péksüteményeket, lángost esznek pl. Németországban, Belgiumban, Svédországban, Dániában, de Nagy-Britanniában is.

 

1998-ban alakították át az egykori 2. sz. kenyérgyár után a ma is működő pékséget a Gomba utcán. Kezdetben csak napi friss pékárut sütöttek és szállítottak három megyébe. Időben felismerték az új trendet, miszerint érezhetően csökkent a kenyérfogyasztás. Jó döntés volt az, hogy 2005-ben fagyasztott pékáruk gyártásával is elkezdtek foglalkozni. Azóta is folyamatosan nő a termelés, ma már a bevétel kétharmadát ez a termék teszi ki.

„Leveles termékek gyártása történik elsősorban itt, a telephelyünkön. Két automata vonalon kakaós csigát, túrós táskát, pogácsákat gyártunk országosan, és van egy lángostészta termékünk, ami Európa-szerte ismert, és ma már 10 országba szállítjuk Európában egy külföldi láncnak ezt a terméket. Ez egy igazi sikertörténet volt, hogy sikerült ezzel kikerülni külföldi piacra. Németország, Svédország, Dánia, Belgium, Nagy-Britannia, Szerbia, Románia, folyamatosan bővülnek ezek az országok” – tájékoztatott a Nyíregyházi Kenyérgyár ügyvezetője, Krámer Zoltán.

Nyilván a kenyér az alapvető termék, melyet hazai élelmiszerláncoknak szállítanak. Az export nagy része budapesti központi raktárakból indul kamionokkal, Európa számos országába.

„Önmagában azt látjuk, hogy ez a bake-off piac, ez a fagyasztottból felsütött piac jelentős növekedésen ment keresztül az elmúlt években. Nagyon nagy népszerűségnek örvend, hiszen ma már minden kereskedelmi láncban található helyben sütött pékáru. Az emberek egyre inkább igénylik a friss terméket. Ami miatt a nyíregyházi terméket kedvelik az, hogy minőségi alapanyagokból készül, és saját lisztből gyártjuk a termékeket” – folytatta Krámer Zoltán.

A kenyérnek is van szezonalitása – mondta a Nyíregyházi Kenyérgyár ügyvezetője. Télen – az ünnepek miatt is – több fogy, aztán augusztus 20. után indul a szezon. Emellett figyelembe kell venni, hogy manapság egyre többen sütnek otthon kenyeret, de a jó pékárura mindig lesz kereslet.

Így már most terveznek az augusztusi nemzeti ünneppel, az új kenyér ünnepével.