Jövedékitörvény-változások

A Sóstói Múzeumfalu Pálinkaházában tájékoztatták a megyei kereskedelmi pálinkafőzdék képviselőit a jövő évtől életbelépő jövedéki törvény változásairól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Mind a kereskedelmi, mind pedig a bér szeszfőzdék engedélyeztetési eljárásai változnak, és a jövedéki termék előállításával kapcsolatos teendőik is. Tóth Zoltán osztályvezető kiemelte, többek között az eddigi havi adatszolgáltatás napi kötelezettség lesz, de emellett változik a garancianyújtás feltételrendszere is. Az adófelfüggesztés alatt szállított jövedéki termék adótartalma, továbbá az adott hónapban szabad forgalomba bocsátott termék adótartalma fogja képezni a biztosíték mértékét, és csak ezen mértékig végezhet tevékenységet az adóraktár.

 

A FELKÉSZÜLÉS MÁR IDÉN ELKEZDŐDIK

 

A jövő évi változások már idén felkészülést igényelnek. November 30-áig a hatóság felé nyilatkozni kell az adóraktári engedélyekről, a jövedéki biztosíték nyújtásáról és az adatszolgáltatási kötelezettségről. Az egyeztetéseket követően a NAV december 29-éig adja ki a már elektronikus adóraktári engedélyeket, a régiekkel érvényes bankgarancia mellett a jövő év április elsejéig működhetnek a pálinkafőzdék.

 

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐI OLTALOM

 

A tanácskozás egy másik napirendje volt a földrajzi árujelzői oltalom alatt álló Szatmári Szilvapálinka és a Szabolcsi Almapálinka műszaki módosító javaslatának egyeztetése, amelyekkel kapcsolatban kérdéseket tett fel az Európai Unió. Papp József, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja elmondta, az eredeti állapotot kell erősíteniük, tehát az új technológiai eljárásokat és a területi kibővítést nem kell támogatni, a hagyományokat kell képviselni. A megyei szakemberek úgy gondolják, az unióban a pálinkafőzéssel kapcsolatban felvetődő kérdéseket nem a minisztériumban kell megválaszolni, hanem a helyi piaci szereplők véleménye alapján kell eldönteni.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)