Jótékonysági hangverseny a veronai áldozatok emlékére
Jótékonysági hangversenyt rendez Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Cantemus Kórus közreműködésével a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére. Az ingyenes rendezvény február 16-án, csütörtök este 18 óra 30 perckor lesz a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban. A világhírű kórus nem csak ezen az eseményen lép közönség elé, áprilisban ismét egy külföldi felkérésnek tesznek eleget.

Ismét zsúfoltak lesznek a Cantemus Kóruscsalád elkövetkező napjai. Február 15-én, szerdán az évtizedes hagyományokkal rendelkező Családi bérleten hallgathatják meg a zenekedvelő kicsik és nagyok Matuz István, Kossuth-díjas fuvolaművész előadását. A művész nem csupán a Kodály Zoltán Általános Iskolába járókat kápráztatja el különleges fuvolajátékával, hanem Nyíregyháza zeneszerető közönségét is és a Kodály Társaság tagjait, hiszen a Családi bérlet előadása után még egy koncertet ad este fél héttől. Ezt követően, február 16-án, csütörtökön a Cantemus Kórus Nyíregyháza Önkormányzatának ötletére és felkérésére jótékonysági hangversenyt ad a januári, veronai busztragédia áldozatainak emlékére és a hozzátartozók megsegítésére.

 

Megrendítette a baleset a kóruscsalád tagjait

 

Szabó Dénes, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Liszt-díjas karnagy elmondta, nagyon közelről megérintette őket ez a baleset, mert ők is nagy utazók. Szabó Dénes hozzátette, az elmúlt negyven évben bejárták a világot és ennek legalább a felét autóbusszal tették meg. Ezért az olasz baleset megrendítette a kóruscsaládot, főleg úgy, hogy azon az útvonalon ők is sokat közlekedtek.

 

„Csendesebb” hangverseny lesz

 

A február 16-i hangversenyen felcsendülő zeneművek igazodnak a tragédiához. A műsorban konkrétan is benne lesz a gyász és a fájdalom. A zeneirodalom legszebb kórusművei közül hallható lesz többek között Fauré Requiemjének négy tétele. Az előadás nem a megszokott módon fejeződik be, hanem csendesen, Kodály Esti dalával búcsúznak majd az énekesek. A jótékonysági hangverseny ingyenes, a helyszínen azonban gyűjtőládákba várják a lakosság felajánlásait, amit eljuttatnak a tragédiában érintett családoknak. Aki nagyobb összeget kíván felajánlani, jelezze ezt a szándékát előre az adomany@nyiregyhaza.hu címen.

 

Dél-Korea

 

A jótékonysági hangverseny után a kórus tovább dolgozik, hiszen már elkezdik a felkészülést arra a koncertsorozatra, amely április 11-e és 24-e között lesz Dél-Koreában. Bartók és Kodály szellemében több előadást és bemutató órát tartanak majd az ázsiai országban. A turné a szokásostól nehezebbnek ígérkezik, hiszen minden nap fellépések várják az ország több városában a Cantemus Kórus tagjait.

ME.