Jósa-nap – Alapításának évfordulóját ünnepelte idén is a Jósa András Múzeum
Fotó: Trifonov Éva

Hagyományosan temetői koszorúzással kezdődött a Jósa-nap, az alapító és névadó tiszteletére. Online formában kapcsolódtak be a munkatársak az idén alapított Pro Museo díj átadó ünnepségébe. A külső kitüntetett dr. Bakay Mária, a Jósa András Múzeum munkatársai pedig Román Ágnes múzeumpedagógusnak szavaztak bizalmat.

 

Idén már a 153 éves múzeumot ünnepelték, és emlékeztek a névadó alapítóra, Jósa Andrásra. Az orvosra, a kórházalapítóra, a régészre, szóval a polihisztorra, aki 50 éven át óvta és gondozta a gyűjteményt, és akinek szabályai szerint történik mind a mai napig a régészeti adatkezelés.

„Roppantul unalmas dolog hosszú, 72 éven át folyton egy nyomot taposni. A sors az orvosi pályát tűzte ki nekem, amelyen talán csekély eredménnyel, de 20 évig mint kórházi igazgató, főorvos, 22 év óta pedig mint vármegyei főorvos kitartóan szolgálom az egészség ügyét. Mellékfoglalkozásként 39 év óta űzöm az ősrégészetnek sportját, mely nem tudomány ugyan, de mégis a tudománynak a szolgálatában áll, amennyiben egy kis méccsel bevilágít azon koromsötét múltba, amely korról írott adatoknak nyoma nincs.”

Jósa András mondatait idézte a sírnál Mohácsi Endre, a múzeum történésze. Szóba jött az ősrégészeti emlékek összegyűjtése, és a régészeti ásatások sora. Szemműtétek, orvosi kutatások és felfedezések, a népművelés, tudós kapcsolatok, és saját találmányok. Jósa András kedvelt, népszerű ember volt saját korában, aki részt vett kulturális és közéleti eseményeken. A délelőtti online ünnepségen adta át a múzeum igazgatója a most alapított Pro Museo díjat egy külső adományozó és egy munkatárs számára.

Bakay Szilárd unokája, a II. világháborús tábornok egyenruháit, kitüntetéseit, leveleit, fotókat és egyéb dokumentumokat, felbecsülhetetlen kincseket adományozott, önzetlenül a Jósa András Múzeumnak, miután az egész család a megyéhez kötődik, és sokuk élete kapcsolódik Nyíregyházához. Szeretetteljes viszonyt említett a kitüntetett.

„Kizárólagos döntés volt az adomány. Én 30 éve itt kezdtem el kutatni – már a ’80-as évek végén –, és nemcsak a családomat, hanem a Kállay családot, aki anyai rokonom, nagyon sok nyíregyházi családot, akik szintén anyai rokonaim. Apai családomból a katonatiszt barátok. Nem hivatásszerűen kutattam, hiszen okleveles agrármérnök vagyok” – nyilatkozta az adományozó, dr. Bakay Mária.

A belsős munkatársak között Román Ágnes múzeumpedagógust díjazta a közösség. Méltatása kapcsán elkötelezett, egyenes és igényes, nyitott embert jellemzett Rémiás Tibor igazgató. A pandémia idején olyan digitális múzeumi tartalmat fejlesztett, mely nemcsak országos, de európai szintű elismerést adott az intézménynek és a szakembernek is.

„Mit jelent a múzeum? Jósa András, alapítónk örökségét továbbvinni, azt a kis mécslángot meggyújtani, ami még pislákol, és a pandémia idején ez nagyon pislákolt itt a múzeumban. Éppen ezért készült el az a háromrészes kokárdás útipasszus, ami a ’48-49-es szabadságharc idejét dolgozta fel. Természetesen több kollégával, úgyhogy ez az ő érdemük is, nem csak az enyém” – szólt meghatottan Román Ágnes, a közgyűjtemény múzeumpedagógusa.

Az emlékplakett Balogh Géza szobrászművész munkája, mely az anarcsi hajfonatkorong életfáját mintázza. A bronz másik oldalán pedig a kitüntetés és a kitüntetett neve szerepel.

Kapcsolódó galéria

A Jósa András Múzeum napja