Jobb, ha nem a kukába dobja a lejárt gyógyszereket

Nagyon fontos odafigyelnünk, mert a lejárati idő után ezek a gyógyszerek használata már nem biztonságos.

Vagy nem fejtik már ki hatásukat, hiszen elbomlik bennük a hatóanyag, vagy olyan anyagok keletkeznek, amelyek kedvezőtlen hatást válthatnak ki. Ezért mindenképpen el kell kerülni azt, hogy a gyógyszereket a lejárati idő után valaki felhasználja.

– mondta Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója az M1 Kosár című műsorában.

A gyógyszer az emberek jóllétének, sok esetben az életüknek a biztosítéka lehet. Aki azt érzi, hogy nem jut hozzá időben a gyógyszereihez, vagy nehezen jut el a patikába, sok esetben többhavi adagot is felhalmoz, mert így érzi magát biztonságban.

Érdemes évente átnézni az otthoni gyógyszerkészletet, tüzetesen felülvizsgálni vagy a lejárt, vagy fel nem használt gyógyszereket is érdemes visszahozni, hiszen könnyen illetéktelenek kezébe kerülhet. Illetve bárhol megtalálhatja egy kisgyerek, és ha látja, hogy színes bogyó, beveheti, és ezzel megmérgezheti saját magát.

– hívta fel a figyelmet Varga Réka, a Rét gyógyszertár gyógyszerésze.

A gyógyszer-nagykereskedők tevékenysége összetett. Nemcsak a kórházba, gyógyszertárakba szállítanak gyógyszereket, hanem visszafelé is. Természetesen jóval kisebb mennyiséget. A gyógyszertárból összegyűjtött dobozok a Recyclomed raktárába érkeznek, ahol mindegyiknek van egy kis rendszáma, és évekre nézve vissza tudják keresni, hogy melyik gyógyszertárból mennyi hulladékot vittek a raktárba –, mondta Miklós András, a Recyclomed ügyvezető igazgatója a Kosár című műsorban.

A gyógyszergyártók tevékenységéhez hozzátartozik, hogy végigkövessék a pirulák útját is. Tehát a visszavitt gyógyszerek megsemmisítése is az ő feladatuk.

Nagyjából 100 literes űrtartalmú egy gógyszerhulladék-gyűjtő kartondoboz, hetente kéthetente kell cserélnünk őket.

– mondta Varga Réka.

2017-től új rendelet szabályozza a lakossági gyógyszerellátás során keletkező hulladékgazdálkodási tevékenységeket. Továbbra is a patikákban veszik át a gyógyszereket, kenőcsöket, krémeket, de az injekciós tűket, fecskendőket, infúziós szerelékeket már nem tehetjük bele ezekbe a gyűjtőkbe. Ezeket a kórházak, szakrendelők veszik át.

A gyógyszerek veszélyes hulladékok elsősorban abból a szempontból, hogyha a szemétbe kerülnek, akkor avatatlan kezekbe kerülhetnek, és veszélyes lehet abból a szempontból, hogy ha a folyóvizeinkbe jut, akkor mérgezéseket okoz.

– magyarázta Feller Antal.

De mi a garancia arra, hogy a gyógyszertárból biztosan eljut a megsemmisítés helyszínére az összegyűjtött hulladék?

A dobozok le vannak zárva. Van rajtuk egy sapka, és körbe vannak tekerve ragasztószalaggal, amit a patikus lepecsétel. Ebbe senki nem túl belenyúlni, vagy kivenni belőle valamit.

– mondta rá Miklós András.

Mint részletezte, egy présgép egy vaskonténerbe préseli bele a doboz tartalmát, majd a konténert lecsatolják és elviszik egy hulladékégetőbe, Dorogra vagy Győrbe, ahol a veszélyeshulladék-égetés szabályai szerint elégetik – tette hozzá.

Tavaly 281 tonna gyógyszertárban gyűjtött fel nem használt gyógyszert égettek el összesen. Ez az eladott gyógyszermennyiség körülbelül három százaléka. Óvjuk környezetünket! Magunkkal és gyermekeinkkel teszünk jót, ha egészségesebben élünk.


Forrás: hirado.hu