Felújítás – Szent Miklós napjára tervezik a görögkatolikus székesegyház átadását

Több száz milliós állami támogatással zajlik a nyíregyházi görögkatolikus székesegyház felújítása, mely a tervek szerint az év végére, a névadó Szent Miklós napjára készül el. Bővítik az templomhoz tartozó külső tereket, megnyitják a gimnázium felé a kerítést, és bővül a sekrestye, emellett belső festés díszíti a jövőben a belső tereket.

2021 novemberében kezdődtek a felújítási munkák a Bethlen Gábor és Bercsényi utca kereszteződésében álló görögkatolikus székesegyházban. Tavaly az év végi ünnepekre szinte naponta fóliázták, ki- és becsomagolták a belső teret. Mostanra lekerült a deszka mennyezet, csupán a torony alatt maradt meg a fólia. Egy szintbe hozzák a gimnázium felé a burkolatot, és egy kis tér alakul ki a templom és az iskola között, de a bejárat előtt is nagyobb lesz a szertartásoknál használt külső tér.

„Egy célzott kormánytámogatásból tudjuk felújítani a székesegyházunkat. Amit a hívek és a nyíregyháziak már látnak, hogy a tetőhéjazat cseréjével kezdtünk, ami lassan befejező fázisába fog érkezni. Ezzel párhuzamosan örökségvédelmi engedélyt kaptunk a homlokzat felújítására. Ez homlokzatfestést jelent, valamint a külső nyílászárók korszerűsítését, háromrétegű nyílászárók beépítésével. A következő lépés, ami szintén látványos lesz, egy új sekrestyét szeretnénk építeni, amire decemberben megkaptuk az építési engedélyt. Az új sekrestye nagyobb lesz a mostaninál. Körbeöleli a szentélyt. Erre azért lesz szükség, hogy nagyobb ünnepnél a papság fel tudjon készülni a szertartásokra, több helyen tudnak majd öltözni” – tájékoztatott Kondra Norbert, a Nyíregyházi Egyházmegye Építésügyi Irodájának vezetője.

A teljes székesegyház belső díszítő és figurális festésének megtervezésére kapta a megbízást a festő-restaurátor, akinek kisebb egyházi munkái voltak már. Ez a nyíregyházi minden eddiginél nagyobb feladat. Minden falat kifestenek szentekkel, figurális jelenetekkel és az ünnepek képeivel.

„Itt, ahol állunk a templomhajó közepén, tőlünk balra elkezdődik a karzat alatt a bibliai jelenetekkel a falképciklus. Az első kép karácsony, Krisztus születése lesz. A következő a kánai menyegző. Fölötte pedig ehhez kapcsolódóan a Vízkereszt. Felettünk a mennyezeten a mennybemenetel látható. A túlsó oldalon az ünnepsor folytatódni fog Lázár feltámasztásával, valamint a húsvéttal. A szentélybe pedig a titkos vacsora kerül megfestésre, illetve van két gyóntatószék a bejárattól jobb és bal oldalra. Ezek fölött Krisztus életéből vett csodák lesznek megfestve. Valószínűleg két gyógyítás” – nyilatkozta Seres Tamás festő-restaurátor.

Természetesen vallási, teológiai ismeretei kell legyenek annak, aki ikonfestésre adja a fejét, hiszen a képek a szentírás szerint készülnek. Ehhez jön a bizánci festészet hagyománya, sok-sok ikon látványa, festőkönyvek és kéziratok. A munkák az ütem szerint haladnak, így vélhetően a tervezett időpontra, 2022. december 6-ra, a templom névadója, Szent Miklós napjára átadják a 120 éves épületet.