Jelentős bírságot is kaphatnak, akik engedély nélkül használják a közterületet
Folyamatos az ellenőrzés!

Nyíregyháza fejlődését és a családpolitikai intézkedések hatását is mutatja, hogy a jó idő beköszöntével egyre több építkezés zajlik városszerte.

A fejlesztések, beruházások sok felfordulással és kellemetlenséggel is járhatnak; az építési anyagok szállítása, rakodása vagy akár egy épületbontás során nemcsak az adott magánterületet érinthetik, hanem a város közterületeit, például a járdákat, bicikliutakat, amelyek akár károsodhatnak.

Egyre több a fejlesztés Nyíregyházán

Csütörtök délelőtt egy örökösföldi és egy belvárosi építkezésnél is közös ellenőrzést tartott a Közterület-felügyelet és a NYÍRVV. Dicső Péter, a NYÍRVV út- és közterület-kezelési csoportvezetője elmondta:

Társaságunk, a város tulajdonában lévő közterületek kezelőjeként minden egyes építési engedélyezési eljárásnál részt vesz és nyilatkozik az adott ügyben. Az építési engedélyezési eljárás során írjuk elő azokat a feltételeket, amiket például a társasházépítőknek, családi házas övezetekben építőknek be kell tartani. Az elmúlt években rengeteg fejlesztés történt Nyíregyházán, út-járda és kerékpárút építések, újítások. Célunk, hogy ezeket a fejlesztéseket a lehető legjobb minőségben és színvonalon tartsuk meg és ha például egy társasházépítés kapcsán igénybe kell venni az adott közterületet, akkor azt az igénybe vevő az általunk előírt módon tegye meg.

A közterület-használatot is vizsgálják

Betonkeverő vagy éppen konténer a közterületen. Egy-egy ellenőrzés alkalmával a jogszerű közterület-használatot is vizsgálják, felhívják az építtetők figyelmét a városi vagyont érintően az azzal kapcsolatos teendőkre. Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője hozzátette:

Nem mindenki tudja, hogy a közterület-használathoz különböző engedélyek beszerzése szükséges. Mi ezeket ellenőrizzük. Ha valaki építkezik, építőanyagot kell tárolnia és nem biztos, hogy a saját telkén tudja tárolni azokat. Ekkor kell közterület-bérleti szerződés kötnie a közterület kezelőjével, tehát a NYÍRVV Nonprofit Kft.-vel. Ha valaki fel akarja bontani a közterületet – például be kell kötni a szennyvizet, a vizet vagy akár az erősáramú kábeleket, ehhez is engedély kell, amelyeket mi szintén ellenőrzünk. Ha azonban nincs engedély, akkor első körben szólunk, hogy ezeket szerezzék be.

A figyelmeztetés az első, ám ha a felszólítás ellenére sem pótolják a hiányzó engedélyeket, akkor a felügyelők akár 50 ezer forintig terjedően helyszíni bírságot is kiszabhatnak vagy akár eljárást is kezdeményezhetnek. Magánszemély akár 200 ezer forintos, vállalkozó pedig akár 2 millió forintos bírságot is kaphat.