Javában tart a III. Ifjúsági Hét Nyíregyházán – Középpontban a fiatalság!
Szerdán délután tartották az Ifjúsági Hét megnyitóját a Kossuth téren

Az eseményt az Ifjúsági Kerekasztal, az Önkormányzat és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezte idén már harmadik alkalommal. A nyitónap szórakoztató, sport és tájékoztató kínálata után csütörtökön zajlott az Ifjúságkonferencia, majd a hetet pénteken a Helló Nyíregyháza! zárja.

A szervező szakemberek a felnőttek felelősségvállalását képviselik a hét valamennyi programjában, de a rendezvény elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani, hiszen a Diákparlament javaslatai szerint alakulnak a dolgok.

Számunkra nagyon fontos az, hogy a fiatalok társadalmi részvételét elősegítsük, motiváljuk őket, hogy hozzák az ötleteiket, megvalósítsák, így tulajdonképpen önmagukat valósítják meg. Itt ma délután abszolút a középiskolás fiatalok ötleteiből építkeztünk. A színpadon amatőr zenekarok, néptánc együttesek fognak bemutatkozni és a sátrakban közösségi terek mutatkoznak be.

- nyilatkozta Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal elnöke.

Kivonult a térre mások mellett a Periféria Egyesület, a Humán Net Alapítvány, az Új Nemzedék, vagy a Mustárház és az ő fiataljaik hoztak különböző játékokat, feladatokat, eszközöket, melyeket kipróbálhattak az érdeklődők.

Mi is fiatalok vagyunk, tehát amikor szervezték a programot, figyelembe vett minket is a Diákönkormányzat, hogy mi az, ami a fiatalokat érdekli. A mi iskolánkban is sok a fiatal. Ez egy olyan harcművészeti sport, aminek helye van itt az ifjúsági héten. Harcművészet, tehát ez egy magasabb szint, mint a sport.

- mondta Lakatos Levente, a Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola diákja.

Érzékeny kérdés, hogy mennyire partner a fiatalság az őket érintő témákban. Hogyan lehet a diákokat  bevonni a közéletbe, az értelmes és értékes szórakozás, a megbízható baráti társaság körébe?

Bevallom, ebben a kihívás az az, hogy nagy körben bevonjuk a fiatalokat, és ez okoz némi nehézséget. Hiszen ma a közösségi média világában nehéz feladat. De nagy szerencse, hogy mégis találunk olyan hangadó fiatalokat, akik köré gyűlnek a fiatalok, és akik merik a véleményüket kinyilvánítani, egy-egy társadalmi munkában, vagy önkéntes munkában óriási szerepet vállalnak.

- fogalmazott az elnök.

Hasznos tanácsokat, tréninget is kínáltak a sátrakban. Volt ahol az önismeret és tehetséggondozás állt a középpontban.

Kácsor-Ignác Gabriella, a Vásárhelyi Művészeti Iskola oktatója:

Várjuk azokat a fiatalokat, akik elhivatottnak érzik magukat néptáncban, drámában, képzőművészetben. Azon túl, hogy jelentkeznek az iskolában és rengeteg féle fejlesztésen vehetnek részt, megtanulhatnak rajzolni, kipróbálhatják magukat, vagy megismerik önmagukat egy kicsikét jobban ezeken az említett művészeti ágakon keresztül.

A kiválóan akkreditált Vásárhelyi Tehetségpontnak felépített programja van arra, hogy megtalálja azokat a diákokat, kiknek a belső motiváción túl olyan különleges adottságai vannak, amivel  boldogulhatnak a világban. A Denevér barlangászai labirintus tájfutással, a Zelk Iskola diákjai aerobik bemutatóval, a Zajártalom nevű amatőr zenekar akusztikus hangszerekkel jelentkezett. Őket követte szerda délután, szintén a fiatalok választása szerint két másik együttes, a The Moon, majd a Folkfusion Band.

Kapcsolódó galéria

Ifjúságnap 2019