Itt a legnépszerűbb ipari OKJ-s képzések listája

Szilber Erzsébet, a Perfekt Ipari Képzések Központjának vezetője elmondta, hogy 2018-ban kiugróan megnőtt a külszíni bányász és a gát- és csatornaőr képzések iránti érdeklődés. A top 5-ös listáról ezek a tanfolyamok ki is szorították a gázcseretelep-kezelő és a nyomástartóedény-gépész OKJ-s képzéseket.

A 2018-as ipari OKJ-s képzések toplistájának első helyén továbbra is a targoncvezetői tanfolyam áll.

A második ismét az emelőgépkezelő lett. A dobogó harmadik fokára ezúttal az ipariolaj- és gáztüzelőberendezés-kezelő került, amely tavaly még csak a negyedik volt. A 2017-es harmadik gázcseretelep-kezelő most fel sem került a listára, csakúgy, mint a korábban ötödik nyomástartóedény-gépész sem. A negyedik és az ötödik helyen új képzéseket köszönthetünk, mégpedig a gát- és csatornaőrt és a külszínű bányászt. Utóbbira kétszer többen jelentkeztek 2018-ban, mint az azt megelőző évben.

A képzésekre jelentkezők számottevő részét továbbra is a férfiak teszik ki.

Mind a nőknél, mind a férfiaknál a 25-34 és a 35-44 év közötti korosztályból jelentkeztek a legtöbben a különféle képzésekre. A férfiaknál a legkeresettebb ipari OKJ-s képzések megegyeznek az összesített listán szereplőkkel.

Azonban a nőknél teljesen más a helyzet, náluk egyedül a gát- és csatornaőr képzés szerepel a közös top 5-ből. Itt a tisztítástechnológiai szakmunkás, a munkavédelmi technikus és a gázcseretelep-kezelő tanfolyamok voltak a legnépszerűbbek az ipari képzések közül.


Forrás: eduline.hu