Itt a járványidőszak – Több az influenzás beteg, mint a Covid-fertőzött

Már több az influenzás, mint a Covid-fertőzött. Múlt héten összesen 620 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak hazánkban, derül ki a legfrissebb adatokból. Ez pedig azt jelenti, hogy csökkent az új megbetegedések száma az egy héttel korábbi statisztikához képest.

Az influenza kezdeti tünete általában a hőemelkedés, láz, torokfájás, orrfolyás és izomfájdalom, az elmúlt hetekben ezekkel a panaszokkal fordultak a legtöbben orvoshoz. A cseppfertőzéssel terjedő influenza járványos terjedése január közepén kezdődött. Továbbra is a 14 év alatti korosztályból kerül ki a legtöbb beteg, őket követik a 15 és 34 év közötti fiatal felnőttek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint a harmadik héten 211-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 38 beteg részesül intenzív ellátásban. Szabolcs-Szatmár-Bereg a megyék közül a középmezőnyben van az orvoshoz fordulási gyakoriság alapján.

Több az influenzás

Covidos megbetegedések is vannak, a laboratóriumban kimutathatók, mintegy fej-fej mellett halad és úgy néz ki, ahogy az influenza emelkedik, az influenza fog győzni” – így nyilatkozott még január közepén dr. Szabó Tünde tiszti főorvos.

A tiszti főorvos állítása beigazolódni látszik az új adatok alapján: a 208 betegtől beküldött légúti mintából 134-ben az influenza valamelyik típusát, tizenhárom páciensnél a koronavírust és szintén 13 főnél a légúti óriássejtes vírust, vagyis az RSV-t mutatták ki. Az influenza elleni védőoltást még most is érdemes kérni a háziorvosoknál.

Koronavírus adatok

A Koronavírus Sajtóközpont MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az előző héten 620 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ez mérsékelt csökkenést jelent az egy héttel korábbi adathoz képest. A járvány kezdete óta több mint 2 millió 192 ezerre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt a múlt héten 19, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma valamivel több mint 48 ezer 600 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, az aktív fertőzöttek száma 3913-ra csökkent. 383 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Ez jóval kedvezőbb adat, mint az azt megelőző héten, akkor ugyanis 472 fő szorult kórházi ápolásra és 11 fő volt lélegeztetőgépen. A közlemény szerint Magyarországon a járvány jelenleg „mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Kiemelték: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – olvasható a közleményben. A koronavírus ellen beoltottak száma meghaladja a 6 millió 421 ezret. A Jósa András Oktatókórházban jelenleg péntekenként 11 és 19 óra között lehet kérni a vakcinát, akár előzetes időpontfoglalás nélkül is. A negyedik hétben stagnált a szennyvíz koronavírus-koncentrációja, emelkedő tendenciát csak Egerben és Kaposváron figyeltek meg a szakemberek – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójából.