Ítélkezési szünet 2019. július 15-től, 2019. augusztus 20-ig

Ítélkezési szünet 2019. július 15-től, 2019. augusztus 20-ig
Ítélkezési szünet

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Nyíregyházi Törvényszéken, az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon, valamint a Nyíregyházi Közigazgatási -és Munkaügyi Bíróságon az ítélkezési szünet 2019. július 15-től 2019. augusztus 20-ig tartAz ítélkezési szünet tartama alatt a bíróságok - fő szabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

Polgári ügyekben a határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama. Amennyiben tehát a bíróság határozatában 15 napot ad egy nyilatkozat megtételére, és azt július 14-én vesszük át, azt egészen szeptember 4-ig tehetjük meg.

Vannak azonban ügyek, amikor nem lehet figyelmen kívül hagyni az ítélkezési szünet idejét, azaz a nyilatkozattételére, fellebbezés előterjesztésére adott határidő esetén az ítélkezési szünet napjait is számításba kell venni. 

Ilyen pl.:

  • a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per,
  • sajtó-helyreigazítási per,
  • megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per,
  • megelőző távoltartás, végrehajtási perek,
  • cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás.

Nincs helye az ítélkezési szünet rendelkezéseinek alkalmazására akkor sem, ha a felek közösen ezt kérik a bíróságtól.

Büntető ügyekben a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. A büntetőügyek esetében a büntető bírák eljárnak:

  • idegenrendészeti- és menekült ügyekben,
  • a büntetésvégrehajtási intézetben tartózkodók ügyeiben,
  • az előállításos ügyekben és a gyorsított eljárásokban.

Indítvány alapján döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról pl.: letartóztatás elrendeléséről, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről.

A kezelőirodák működése ügyfélfogadási időben változatlan, az ügyfelek beadványaikat benyújthatják, és az iratokba is betekinthetnek, a bíróság ügyfélsegítő szolgáltatása (panasznap) sem szünetel. 

                                

 Sterné dr. Deák Andrea

   sajtószóvivő