Innovációval léphetünk előre a versenyképességi ranglétrán
Innovációval léphetünk előre a versenyképességi ranglétrán

A humán tőke minőségének javításával érhető el a versenyképességi fordulat szakértők szerint. A koronavírus-járvány több területen felgyorsította a változásokat, növekedett a részmunka aránya, a digitális oktatás is nagyot ugrott előre. Jelenleg az egészségügyi kihívásokra figyel a világ, miközben zajlik egy technológiai forradalom, amely átalakítja a társadalmat és a gazdaságot.

Baksay Gergellyel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója és Csath Magdolna közgazdász volt a vendége a Kossuth Rádió Vasárnapi újság adásának.

Csath Magdolna szerint a cégek számára az alacsony adók mellett, az átlátható üzleti viszonyok, alacsony bürokrácia a fontos, míg egyéni szintén az, hogy.valaki elégedett a munkájával, az egészségügyi szolgáltatásokkal és az oktatással.

Óriási változások zajlanak a világban és szakértők szerint azok a vállalatok, országok lehetnek sikeresek, amelyek tudással, innovációval versenyeznek – mondta.

A Magyar Nemzeti Bank is egy ideje versenyképességi fordulatot sürget, és ehhez

330 pontban részletezte a teendőket és a napokban publikált egy versenyképességi rangsort is

– hangzott el az adásban.

A teljes foglalkoztatottság elérése után termelékenység növekedésre tolódik át a hangsúly, amely a humán tőke minőségének javításával érhető el – fogalmazott Baksay Gergely.

A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint a magyar kkv-szektor csökkentette lemaradását a nagy cégekkel szemben és innovációval, a legfejlettebb technológiák átvételével tartható fent a dinamikus növekedési ütem.

A közigazgatásban az elektronikus megoldások, a pénzügyi rendszerben a digitális fejlesztéssekkel növelhető a hatékonyság. Elmondta, hogy

az egészségügy és az oktatás területén van még tér a versenyképesség erősítésére.

A járvány felgyorsította a változásokat a munkaerőpiacon is, növekedett a rugalmas- és távmunka aránya. A jegybanki vezető szerint 2020 áttörést hozhat ezen a területen.

Csath Magdolna a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss jelentését idézve elmondta, hogy az egészségügyi válság mellett zajlik egy technológiai átalakulás is. A negyedik ipari forradalom lehetőséget is jelent az országok számára, hogy előre ugorjanak a versenyképesség területén, ha jó célokat fogalmaznak meg.

Úgy vélte, hogy a gazdasági átalakulással járó társadalmi különbségek növekedésének megakadályozásának a legjobb módja a humán tőkébe, a tudásba, az egészségügybe való befektetés.

hirado.hu