Ingyenes a második szakképesítés

Hegesztő, gépi forgácsoló, szerszámkészítő, női szabó. Néhány az utóbbi évek hiányszakmái közül. Az ország 44 szakképző központjának koordinálásával ezen szakmák várhatóan néhány éven belül már lekerülhetnek a listáról. A nemzeti köznevelési törvény döntése értelmében ugyanis a cél versenyképes szakmai képzés biztosítása a tanulni vágyók számára.

 

Tíz intézményben 88 képzés

 

A Nyíregyházi Szakképző Centrum országosan is egyedülálló módon tíz tagintézményt foglal magába. Oktatási intézményeiben 88 szakmát sajátíthatnak el a nyíregyházi, tiszavasvári és tiszalöki tagiskolákban a tanulni vágyó fiatalok.

 

Ingyenes második szakképesítés

 

A központ felnőttképzési tevékenységet is végez a szakmai képzésbe bekapcsolódó álláskereső, szakmát váltani kívánó, valamint új szakmát szerezni vágyó felnőttek, illetve azok számára, akik egyetlen felsőoktatási intézménybe se nyertek felvételt. Ennek keretében idén szeptembertől mindenki ingyenesen szerezheti meg első és második szakmáját is esti, valamint levelező tanrendben, hangsúlyozta Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

 

Ösztöndíjas képzések

 

Aki, még nem töltötte be a 25. életévét nappali munkarendben is jelentkezhet képzésre, továbbá ebben a képzési formában tanulószerződés is köthető. Szakiskolát végzettek számára lehetőség van nappali, esti, levelező, valamint távoktatás keretében az érettségi megszerzésére is, a képzési idő 2 év. A hiányszakmák esetében szakiskolai ösztöndíjra is lehet jelentkezni, azon diákoknak, akik nappali képzésben tanulnak, és az első szakképesítésüket szerzik meg valamelyik hiányszakmában. Az ösztöndíjat akkor kaphatja a meg a tanuló, ha az előző félévben legalább 2,51 volt a tanulmányi átlag. Nem jár a támogatás, ha évet ismétel, ha az igazolatlan órák száma a tanévben meghaladta a 10-et, illetve fegyelmi büntetés esetén.

[REKLAM]

Az ösztöndíj összegét félévente határozzák meg: az első félévben mindenki havonta 10 ezer forintot kap, utána a tanulmányi eredménytől függ a támogatás mértéke, de akár havi 30 ezer forint is lehet. A szakképzési centrum weblapján, www.nyiregyhaziszc.hu valamennyi szakképesítés, illetve azok az oktatási intézmények is megtalálhatók, ahol a képzések zajlanak. Jelentkezni szeptember 4-ig személyesen az érintett intézményekben, vagy a szakképzési centrumban lehet, ahol regisztrációt követően vagy telefonon, vagy e-mailben tájékoztatják majd az érintetteket. Azok akik a szeptemberi kezdéssel nem jutottak be egyetlen képzésre sem, februárban újra benyújthatják jelentkezési kérelmüket.

 

Oktatási intézmények

 

Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma
Nyíregyházi SZC Bencs László Szakiskolája
Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma
Nyíregyházi SZC Nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma
Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolája Szakiskolája és Kollégiuma
Nyíregyházi SZC Tiszalöki Teleki Blanka Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma
Nyíregyházi SZC Tiszavasvári Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma
Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi- Vízügyi Szakközépiskolája
Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma
Nyíregyházi SZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma

Piszár Tünde

(Fotó: internet)