Indul a visszaszámlálás: jön a kötelező akciózás, árzuhanás lehet
Kiemelt kép: illusztráció

Felkészültek a boltok a június 1-jén induló kötelező akciókra. A rendelet értelmében az üzleteknek 20 termékkör esetében kell majd egy-egy terméket, az előző 30 nap legalacsonyabb árához képest legalább 10 százalékkal olcsóbban árusítani.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az M1 Híradójában azt mondta: arra számítanak, hogy az üzletláncok egymásra fognak majd licitálni, így a vásárlók még kedvezőbb árakat tapasztalhatnak.

„Június 1-től indul a boltokban a kötelező akciózás” – jelentette ki nemrég Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő egy videóban közölte: csütörtöktől az eddiginél sokkal több akciós élelmiszer lesz a boltokban. A szóvivő hozzátette, hogy a kormány 20 termékkategóriában vezet be kötelező akciókat. „Erre az intézkedésre is azért van szükség, mert

a háború és az arra adott, elhibázott brüsszeli szankciók nagyon megemelték az árakat.

Ez sajnos az élelmiszerárakba is átgyűrűzött” – fogalmazott.

Számos alapélelmiszer ára csökkenhet

A kabinet célja, hogy a szankciók sújtotta, nehéz gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és letörje az inflációt. Ezért döntöttek a kötelező akciók bevezetéséről. A boltok hetek óta készülnek a június 1-én életbe lépő változásokra.

A Híradónak korábban egy üzletvezető azt mondta: eddig is voltak kedvezményes ajánlataik, de ezután még több ilyen lesz. A 20 termékkategória között szerepel például a

baromfi-, a sertés- és a marhahús. Belekerült a tej, a tejföl, a sajt, a kenyér, a liszt, és a cukor is.

Kötelező akciókat az egymilliárd forintnál nagyobb árbevételű boltoknak kell hirdetniük.

Az érintett üzleteknek kategóriánként legalább 10 százalékos kedvezményt kell adniuk egy termékre hetente. Az akciók nem vonatkozhatnak az árstopos élelmiszerekre. A kereskedőnek megfelelő mennyiséget is raktáron kell tartaniuk az kedvezményes árukból.

Akár 30-40 százalékos kedvezmény

Elvileg tehát nem fordulhat majd elő, hogy az adott boltban nincs olyan termék, amely kötelező akcióban szerepel. A kötelező akciós időszak minden csütörtökön 0 órától a következő hét szerda éjfélig tart majd.

Élénkülni fog a piac, sok kereskedő ugyanis azt tervezi, hogy az előírt 10 helyett akár 30-40 százalékos kedvezményt is ad majd a termékekre – erről a Kereskedelmi Szövetség főtitkára beszélt az M1-en. Vámos György szerint ráadásul már most is százával futnak akciók az üzletekben, vagyis a kormány intézkedéseinek a vásárlók lesznek a legnagyobb nyertesei.

Kiejtette: „A kötelező rendszer és a piaci rendszer össze is kapcsolódik. Tehát,

ha a vásárló bemegy a boltba, rengeteg akciót fog látni. Abból legalább 20 darab egy kormányzati intézkedés nyomán tűnik majd elő,

a többi pedig a kereskedő szabad döntése. Ez az üzleti érdeke ma mindenkinek.”

Ahogy a korábban bevezetett árstopokat, úgy a kötelező akciók betartását is folyamatosan ellenőrzi majd a fogyasztóvédelem. Azokat a kereskedőket, akik nem tartják be a szabályokat, akár 3 millió forintra is bírságolhatják.

Forrás: hirado.hu