Pünkösdi Sokadalom – A hagyományok kerültek a középpontba vasárnap a skanzenben
Fotó: Kohut Árpád

Május utolsó hétvégéjén, a régi szokás szerint hagyományos Pünkösdi Sokadalomra várták és várják az érdeklődőket a Sóstói Múzeumfaluba! 

Vasárnap 10 órakor nyitottak a kapuk, rengetegen érkeztek a skanzenbe már a korai órákban. Fél 11-kor a Mahovics–Ok Társulat produkciója fogadta a színpadon a látogatókat. A múzeumfalu vendége volt a rendezvényen a Beregi Múzeum és a Szatmár-Beregi Népművészeti Egyesület.

A meghívottak, a szatmári-beregi hagyományok nagyköveteként, egy ruhabemutató keretein belül hirdették, hogy a népi kultúra igenis trendi, és nagyszerűen fenntartható. Ennek apropóján fél 12-kor a faluközpontban láthatta minden érdeklődő a „Hagyomány a divatban – középpontban a beregi keresztszemes” címet viselő divatbemutatót. 

Hagyományőrző Gyermeknap

De természetesen május utolsó vasárnapján gondoltak a gyermekekre is. Déltől Boka Gábor vásári képmutogató szórakoztatta az érdeklődőket, majd a délután során a színpadra várta a család apraja-nagyját Tímár Sára a Sebő Együttes énekese, a Dalinda Énekegyüttes alapítója a „Népdallá vált Petőfi versek” című koncertjével, majd a BaHorKa Társulat nagyszerű zenészek kíséretében Pletykázó asszonyokat varázsolt a színpadra. 

És természetesen a Sóstói Múzeumfalutól megszokott módon az egész nap folyamán forgott a kosaras körhinta, lovaskocsival járhatták körbe a skanzent, minden gyermeket várt a népi játszóudvar, voltak kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók és kemencés finomságok is. 

Ízelítő a hétfői programokból

Hétfőn is folytatódik a Pünkösdi Sokadalom, Pünkösd másnapján, pünkösdhétfőn emlékezve az Úrjézus mennybemenetelére zöldágakkal díszítik a skanzen templomát. 10:30-kor pünkösdi királynéjárásra, vagyis „mavagyonolásra” várják a látogatókat a Jánkmajtisi portán, ahol a Lókötő és Topogó Táncegyüttesek elevenítik fel megyénk valamikor jellegzetes szokását. 11:15-kor „Nem kerültem én bele a szöszbe…” címmel a kenderfeldolgozást bemutató, egyedi és különleges kiállítás megnyitójára kerül sor a Tiszabecsi portán. A valamikor mindenki által ismert munkafolyamatot méltató kiállítás kurátora, Doma Boglárka néprajzos muzeológus, az ötletgazda pedig Kosztyu Brigitta tartalomfejlesztő. Debrecenből érkezik egyenesen a faluközpontba az ORT-IKI Társulat, akik 11:30-kor interaktív zenés-mesés programmal várják az érdeklődőket. Felelevenítve a valamikori pünkösdi szokásokat pünkösdi királyválasztást hirdettek, melyre aznap, a helyszínen lehet nevezni. 12:30-kor pedig a bátor vállalkozók Filep László vezetésével mérhetik össze erejüket és tudásukat, hogy kiderüljön 2023-ban ki lesz a Sóstói Múzeumfalu pünkösdi királya, egyetlen esztendeig! Nótázhatnak Hajdú Ágotával és kipróbálhatják a koszorúkészítést is ezen a napon. Az egykori lovasversenyek hangulatát, egy különleges bemutatóval idézik meg a délután folyamán. A „Fordulj kispej lovam…” nevet viselő bemutató lóháton hozza el az ország leghíresebb férfi néptáncosait, akik számára nem csak hobbi a hagyomány! Hétköznapjaikat is áthatja a népi kultúra, melyből pünkösdhétfőn a látogatók is ízelítőt kaphatnak két alkalommal is.

Érdemes lesz tehát a hétfői napon is ellátogatni a Sóstói Múzeumfaluba!

Kapcsolódó galéria

Pünkösdi sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban