Indul a bértámogatás és vállalkozóvá válást elősegítő támogatás

Bértámogatás és vállalkozóvá válást elősegítő támogatás igénybevételi lehetőségéről tartottak sajtótájékoztatót a vármegyeházán. Az új formában folytatódó Paktum Plusz program általános célja egyszerre a vállalkozóvá válás segítése, valamint a hátrányos helyzetűek munkába állásának segítése.

A vármegye önkormányzata és a kormányhivatal alkotta konzorcium együttesen valósítja meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések című, közel 7 és fél milliárd forint összköltségvetésű nyertes pályázatát, amely nagyban hozzájárulhat a közösen kitűzött céljaik eléréséhez. A program a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. – A Paktum Plusz programot az előkészítések után ténylegesen a napokban indítottuk el, 2 újabb pályázati felhívás jelent meg, a vállalkozóvá válás esetében április 25-i határidővel, a hátrányos helyzetű 30 év fölöttiek munkába állásánál a támogatási program beadása folyamatos – részletezte Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Új munkahelyekre is szükség van

Szabolcs-Szatmár-Bereg 2021 és 2027 közötti időszakára vonatkozó fejlesztési dokumentumaiban a vármegye jövője és fejlődése szempontjából meghatározó, hogy egyre többen végezzenek értékteremtő, hasznos munkát és jussanak tisztességes munkajövedelemhez, így kijelenthető, hogy középtávon továbbra is új munkahelyekre van szükség. A projekt általános célja, hogy a gazdasági szereplők közötti kommunikáció fenntartásával a vármegye gazdaság- és foglalkoztatás célú fejlesztései megvalósulhassanak a munkaerő-piaci keresleti és kínálati oldal összehangolása által, a versenyképesebb megyei gazdaság érdekében.

Megjelennek a munkaadók igényei

Az elmúlt években az álláskeresők száma nagymértékben lecsökkent, ezzel párhuzamosan a munkáltatók jelennek meg igényeikkel egyre nagyobb számban a kormányhivatal foglalkoztatási osztályánál. Így annak a feladatunknak, hogy a munkáltató és a munkaadó egymásra találását segítsük, eleget tudunk tenni. Ugyanakkor a programban megjelenő célcsoportok foglalkoztatását támogatással is kell segíteni – tette hozzá Román István főispán.

Sikeres volt a korábbi paktum projekt

Az elmúlt évben az a döntés született, hogy a foglalkoztatási paktum vármegyei keretek között folytatódik, míg korábban külön működött egy nyíregyházi és egy vármegyei. A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum – igazodva a városi gazdaságfejlesztési változásokhoz –nagyon jó gyakorlatot alakított ki. Hat és fél év alatt 2250 fő jutott munkához, valamint az egyéni és a kisvállalkozások versenyképességét is segítette. Erről beszélt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az eseményen, ahol azt is kiemelte, a program indulásakor a cél többek között az is volt, hogy csökkentse a fiatalok elvándorlását és segítse azokat, akik helyben szeretnének letelepedni.

Cél a vállalkozóvá válás és a hátrányos helyzetűek segítése is

Nyíregyházán is érzékelhetőek az ipari technológiai változások hatásai, amelyek globális trendekhez kapcsolódnak. Ezek az átalakulások új szaktudást és készségeket igényelnek a munkavállalóktól, ugyanakkor új iparágakat és üzleti lehetőségeket is hozhatnak a város számára. Fontos, hogy Nyíregyháza és a helyi vállalkozások is alkalmazkodjanak ezekhez a változásokhoz az ipari versenyképesség fenntartása érdekében. – Nyíregyházán a következő néhány évben 5-6 ezer új munkahely jön létre, de többségében valószínűleg ezek sem olyan munkaerőt igényelnek, mint ezelőtt 10 éve, tehát ehhez is alkalmazkodni kell. És szeretnénk biztosítani az elhelyezkedését mindenkinek, hogy találjanak munkát a hátrányos helyzetűek, valamint a vállalkozóvá válást is segítené ez a rendszer, továbbá – ami szintén a nyíregyházi paktum része volt – a helyi termékek támogatását. Az is cél, hogy a munkaerő-piaci igényekre találjunk jó válaszokat – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

A támogatások elérhetőségéről, a vármegyei kormányhivatal által közzétett aktuális hirdetményekről a munka.hu weboldalon lehet tájékozódni, illetve az állami foglalkoztatási szerv hatáskörében eljáró járási hivatal foglalkoztatási osztályain.