In memoriam dr. Endreffy Ildikó – Városunk egykori alpolgármesterétől búcsúzunk

Életének 77. évében, 2020. január 26-án elhunyt dr. Endreffy Ildikó, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának egykori laborvezető orvosbiológusa, Nyíregyháza volt alpolgármestere.

Dr. Endreffy Ildikó 1943-ban, Újvidéken született. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett vegyészi diplomát. Ezt követően lett az orvosbiológia doktora. Felsőfokú munkavédelmi oklevelet és iparjogvédelmi oklevelet is szerzett.  Kandidátusi disszertációját a szénhidrátanyagcsere-betegségek témájában védte meg, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja volt.

1980-tól nyugdíjazásáig dolgozott a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályán, ahol a laboratórium szakmai munkáját irányította. A napi rutinfeladatok ellátása mellett szaktudása révén igen nagy segítséget nyújtott az aminosav-, szénhidrát-, glükózaminoglikán- anyagcsere-betegségben szenvedő gyermekek kivizsgálásában. Az általa kifejlesztett vékonyréteg-kromatográfiás vizsgálatok akkor országos szinten is egyedülállónak bizonyultak. Kutatási eredményeit és gyakorlati tapasztalatait nemcsak a hazai szakirodalom, hanem neves külföldi folyóiratok is publikálták. Munkássága utolsó szakaszában az autizmus és a magatartászavarban szenvedő gyermekek anyagcsere-rendellenességeivel és a betegek állapotán javító diétás kezelések lehetőségeivel foglalkozott.

Magas szintű szakmai munkássága mellett a közéletben is aktívan részt vett. Otthonosan mozgott az Európai Unióban, 1996-tól a Páneurópai Unió Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke volt, a Keresztényekért Alapítvány és a Páneurópai Barátok Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztét is betöltötte. A rendszerváltás után, 1990-1994 között Nyíregyháza Város alpolgármestere, 1990–1998 között önkormányzati képviselő volt a Kereszténydemokrata Néppárt színeiben. Az evangélikus egyházban is fontos feladatokat vállalt.

A végtelenül szerény, ám nagy tudású, széles látókörű, a családjáért és a betegekért kutatóként mindent vállaló dr. Endreffy Ildikó szívverése, hosszan tartó és nagy alázattal viselt betegségét követően, 2020. január 26-án megszűnt dobogni.

 

Emlékét örökké megőrizzük!

Jósa András Oktatókórház