Impozáns templommal gazdagodnak a görögkatolikusok Nyíregyházán

Görögkatolikus templom épül Borbányán. A Bóbita utcán egy háromszázhúsz négyzetméter alapterületű, bizánci stílusú épülettel gazdagodnak a görögkatolikusok. A templom alapkőletételére vasárnap szent liturgia keretében kerül sor.

 

Gépek dolgoznak Borbányán, a Bóbita utcán. Egy görögkatolikus templom épül. Az alapja már kész, és a munkások megkezdték a falazást. A Petőfi iskolával szemben lesz az új templom bejárata, mutatja a Borbányai Görögkatolikus Egyházközség parókusa. Janka György elmondta, 1995 óta vártak erre a pillanatra. Abban az időben még csak álom volt egy saját templom. A görögkatolikusok eddig vagy a Bóbita utcai parókia 30 személyes kápolnájában tarthattak liturgiát, vagy legközelebb a Kállói úti Szent László templom állt a rendelkezésükre. A városrészben 1500 görögkatolikus él, főként őket szolgálja majd ki az új templom. 16 méteres lesz a templom harangtornya, a kupolája pedig 15 méter. A hasznos alapterülete 320 négyzetméterre rúg. A templom bizánci stílusban valósul meg.

Ennek megfelelően történt meg a tervezés is. Szerettük volna már az első pillanattól kezdve összekapcsolni magyarságunkat és a keleti szertartást, ezért a választás a feldebrői, Aba Sámuel király által építtetett templomra esett, mint mintára és ez alapján Szilágyi Tamás és Varga Gábor építészmérnökök tervezték meg a templomunkat – tette hozzá dr. Janka György parókus.

Bár az építkezés jól halad, a járványveszély miatt még nem tartották meg a templom ünnepélyes alapkőletételét. Erre most vasárnap, szent liturgia keretében kerül sor, amit Szócska Ábel megyés püspök celebrál. A templom a vértanú és időközben boldoggá avatott kárpátaljai püspök, Romzsa Tódor nevét viseli majd és a tervek szerint három éven belül kapja meg végleges formáját.