Ilyen közgyűlés még nem volt a Móricz Zsigmond Színházban!
Közgyűlés a Móricz Zsigmond Színházban

Új színházakkal bővült a Magyar Teátrumi Társaság tagsága és ezzel az elmúlt 11 év alatt a legnagyobb színházi érdekvédelmi szervezetté nőtte ki magát– ez derült ki a társaság közgyűlésén, melyet első alkalommal tartottak Nyíregyházán. Az MTT ma az eredményesebb munka érdekében 9 tagozatot hozott létre, és a napirendi pontok között szerepelt a művészi életpálya miniszteri elismerésére, valamint a TAO-t felváltó előadó művészeti többlettámogatási rendszer is.

 

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház első ízben adott helyet a Magyar Teátrumi Társaság-i közgyűlésének. A megnyitó idején még 68 mandátummal rendelkező küldött foglalt helyet az ülésen, de rövidesen arról döntöttek, hogy 3 új tagot vesznek fel a legnagyobb színházi érdekvédelmi szervezet tagjai közé:

 Ez a Budapesti Operettszínház, a Kisvárdai Színház és a ferencvárosi Pinceszínház

– tette hozzá Szabó László, titkár. 

A közgyűlés tagjai arról is szavaztak, hogy 9 tagozatot alakítson ki a szervezet, a hatékonyabb működése érdekében.

... jó korszaka van a magyar színháznak!

Optimistán látja a színházak működését a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, a TAO-t felváltó többlettámogatási rendszer segítségével, idén több mint 37 milliárd forinthoz jutnak a művészeti tevékenységgel foglalkozó intézmények. 

Stabillá válnak azok a pénzek, amelyek a szakmában mozogtak, esetlegesen átgondolatlanul, mindenféle kultúrpolitikai gondolat nélkül és ezek a pénzek garantáltak, megvannak és ezek folyósítása egy egészen új korszakát fogja elhoznia a magyar színházi életnek

– fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Új programok, új pályázatok indulnak

Ősszel elindul a Lázár Ervin program is, amely segítségével az ország összes általános iskolása évente legalább egy alkalommal eljuthat színházba.

- erről már Fekete Péter beszélt a közgyűlésen.

A közgyűlésen részt vevő kultúráért felelős államtitkár arról is beszámolt, hogy szeptembertől támogatást kapnak azok a színházak, amelyek friss diplomás művészeket alkalmaznak. A támogatás segítségével 40 pályakezdő jut álláshoz.

Szeretnénk, ha frissen végezett előadóművész hallgatók, a frissen végezett művészek olyan színházakhoz kerülhetnének, ahol egy alkotó közösségbe jól be tudnak illeszkedni és ezért megtámogatjuk évi ötmillió forinttal azokat a szervezeteket, színházakat, akik befogadnak frissen végezett hallgatókat

– emelte ki Fekete Péter, államtitkár.

A közgyűlésen mindezek mellett arról is szó esett, hogy 65 évnél idősebb, állami kitüntetéssel nem rendelkező színészek számára miniszteri életpálya elismerést ad a kormányzat és támogatják a teátrumi társaság Pajtaszínház projektjét, amely segítségével 100 településen jött létre színjátszó csoport.

Kapcsolódó galéria

Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése 2019