Így lehet nyugdíjemelést kapni

Kevésbé ismert információ, hogy akinek alacsony a nyugdíja, az háromévente kérhet méltányossági nyugdíjemelést, illetve évente egyszer egyszeri segélyt. Mindezek pedig több ezer forintos pluszt is jelenthetnek az igénylõknek. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 13-i számában.)


A nyugdíj összege és a nyugdíjazási korhatár örökké asztalra kerülõ téma lesz. Sokan várják a hõn áhított kort, hogy végleg búcsút intve a munkás éveknek, csak pihenéssel töltsék életük hátralévõ részét. Persze, nem mindegy, hogy hogyan és mennyibõl. Vannak, akik a vártnál is kevesebb nyugdíjat kapnak kézhez. Érdemes tudni azonban, hogy õk nyugdíj-kiegészítést is igényelhetnek...

 

85 000 forint alatt

 

– Azoknak, akiknek a nyugellátása és egyéb rendszeres pénzellátásának együttes havi összege nem haladja meg a 85 000 forintot, kivételes nyugdíjemelést – csak 3 évente, és csak azon személyeknél, akiknél a nyugellátás megállapításától már eltelt 3 év – kérvényezhetnek – tájékoztatta szerkesztõségünket Simkóné dr. Tornai Anita, a megyei kormányhivatal társadalombiztosítási fõosztályának fõosztályvezetõje.

 

Elõny a hosszú szolgálati idõ

 

A kivételes nyugellátás-emelésnél elõnyben részesítik azt a kérelmezõt, aki hosszú szolgálati idõvel rendelkezik (férfiak esetében a 35 évnél, nõk esetében a 30 évnél több szolgálati idõvel rendelkezõ személyt), 70 éven felüli, illetve aki még nem részesült korábban kivételes nyugellátás-emelésben.

 

AKÁR TÖBB EZER FORINT

 

Az emelés összege minimum 2850 Ft lehet, és nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének 25 százalékát.

A fõosztályvezetõ hangsúlyozta, a kérelem a „KÉRELEM-ADATLAP” elnevezésû nyomtatványon nyújtható be. Letölthetõ a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és a Magyar Államkincstár honlapjáról, de a nyugdíjbiztosítási szervek ügyfélszolgálati egységénél is beszerezhetõ. A nyomtatványt pontosan kitöltve és aláírva, hozzátartozói nyugellátás (árvaellátás) esetén a Magyar Államkincstár Központjához (1081 Budapest, Fiumei út 19/A) kell benyújtani, egyéb esetben a kérelmezõ lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez.

 

Egyszeri segély is igényelhetõ

 

Alacsony nyugdíj esetén egyszeri segély is igényelhetõ – évente egyszer – annak az öregségi nyugellátásban részesülõ személynek, özvegy és az árva személynek, aki olyan élethelyzetbe került, amely létfenntartását veszélyezteti, valamint havi jövedelme nem haladja meg a 75 000 forintot, egyedül élõ esetén a 85 000 forintot – folytatta a tájékoztatást a fõosztályvezetõ.

 

Minimum 15 ezer forint adható

 

Az egyszeri segély összege nem lehet kevesebb 15 000 forintnál, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének másfélszeresét.

Elõnyben részesítik azt a kérelmezõt, aki az egyszeri segélyt katasztrófa, elemi csapás, közeli hozzátartozó halála, illetve a kérelmezõ vagy közeli hozzátartozójának betegsége miatt igényli. (A kérelmet az alábbi dokumentumokkal kell igazolni: egészségi állapotról, közeli hozzátartozó egészségi állapotáról, haláláról, gyógyszerköltségrõl, közüzemi díj elmaradásáról szóló igazolás stb.)

 

Online is benyújtható

 

A segélykérelem a „KÉRELEM-ADATLAP – egyszeri segély igényléséhez” elnevezésû nyomtatványon (K17 számú ûrlap) nyújtható be. A nyomtatvány a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és a Magyar Államkincstár honlapjáról letölthetõ. A kérelmek elõterjeszthetõk személyesen a hivatal székhelyén, a lakóhely szerinti kormányablakokban, vagy postai úton, illetve elektronikusan ügyfélkapun keresztül.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)