Idősügyi Tanács – Nem mindennapi helyszínen üléseztek

Nem mindennapi környezetben kezdte keddi ülését az Idősügyi Tanács. Ez alkalommal az Eissmann Városi Uszoda biztosította a helyszínt. Nem véletlenül, ugyanis a napirendi pontok között nagy arányban szerepelt sportesemények ismertetése, de szót ejtettek az idei szűrési lehetőségekről, egészségmegőrző programokról, az éves tervről.

Uszodabejárással indult a kedd délelőtt, majd Hornyák Enikő sportreferens ismertette a Fitt-Város részleteit. Az Egészségügyi Igazgatóság megbízott vezetője, Hornyák Attiláné tájékoztatta az Idősügyi Tanácsot, hogy milyen szűrési lehetőségeik lesznek az idei évben az időseknek, végül Petneházyné Bugán Magdolna, az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság igazgatója hirdette meg az idősek „Ki mit tud?” vetélkedőjét. A különleges helyszín választásának az is volt a célja, hogy az Idősügyi Tanács tagjai megismerjék a város sportlétesítményeit.

„Tulajdonképpen közvetett kapcsolata van a Nyíregyházi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft.-nek az Idősügyi Tanáccsal. Ugyanis preventív jelleggel, az egészségük megőrzéséért járnak hozzánk a Nyíregyházi Városi Sportuszodába. Minden lakosnak van lehetősége arra, hogy a mi szolgáltatásainkat igénybe vegye. Ez abból áll, hogy reggel 6-tól 14 óráig közönségúszás formájában választják ezt a sportfoglalkozást. Nyíregyházának van egy egészségmegőrző programja is, ez a Mozdulj Nyíregyháza! Ennek nagy örömmel adunk otthont. Ennek a programsorozatnak a keretein belül is sok idős, nyugdíjas érkezik, hogy az egészségük megőrzése érdekében egy kicsit sportoljanak, egy kicsit mozogjanak” – számolt be az együttműködésről Hajnal Gusztáv, a Nyíregyházi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. ügyvezetője.

Aktív programok

Az Idősügyi Tanács által szervezett programnaptár sűrű. Az események célja, hogy az idősek számára biztosítva legyen szórakozási lehetőség, valamint egy aktív közösségben való részvétel lehetősége, ezt segíti például a Szépkorúak Akadémiája, azaz az „Öregedés Művészete” program, mely egy két féléves előadássorozat, de a nyári hónapokban is sok élmény vár a szépkorúakra.

„Ami most előttünk van, ezek nagyon örömteli események. Májusban a sportnapot fogjuk lebonyolítani, készülődünk az Idősek Napjára, el fogunk látogatni a Sóstói Múzeumfaluba, tehát mozgékony dolgokat találtunk ki. Reméljük, hogy örömteli eseményekkel fogjuk az Idősügyi Tanács tagjait meglepni, ellátni, egyáltalán ebben az élményben együtt lenni” – mondta Telepóczkyné Farkas Márta titkár.

Fontos a sportlétesítmények megismerése

Az Eissmann Városi Uszoda bejárása fontos esemény volt az Idősügyi Tanács számára – emelte ki Telepóczkyné Farkas Márta. Az új intézmény megismerése lehetőséget nyújt a tanács 8 tagjának, hogy további ötleteket, terveket fogalmazhassanak meg, melyek által a nyugdíjasok még aktívabban élhetik a mindennapjaikat. A Nyíregyházi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. pedig igyekszik kiszolgálni a fiatalokat, időseket színes programokkal, mozgási lehetőségekkel.