Idősügyi Tanács – Meséld el! és Alkotó Idősek
Fotó: Szarka Lajos

Egy irodalmi és egy képzőművészeti pályázat sorsa dőlt el az Idősügyi Tanács ülésén, melyet a Sóstói Múzeumfaluban tartottak. A tanács tagjai egy virtuális utazáson ismerhették meg a vármegyei kincseket. Azokat, amelyek bekerültek az Értéktárba. Emellett programot és egy karitatív tevékenységet is ajánlott a skanzen igazgatója.

 

Az Idősek Napján tartott hagyományos sétának a Sóstói Múzeumfalu ad majd otthont szeptember végén, október első napjaiban. Ehhez a tervhez igazította a szépkorúak eseményeit koordináló tanács az Alkotó Idősek pályázat kiállítását, mely képző-, ipar- és népművészeti anyagot gyűjt össze és mutat be a városlakóknak.

„A Meséld el nekem! pályázatot már elbírálták, és most arról fogok beszámolni, hogy ennek a pályázatnak a díjkiosztása körülbelül mikor várható. 27 mű érkezett be ebben az évben, azt bírálta el a zsűri. Egyeztetünk, és a díjkiosztó átadót is megcsináljuk. Már nagyon várják az alkotók, hogy mik lettek az eredmények. A másik egy leendő pályázat, amely a kézügyességre épít, az Alkotó Idősek pályázata. Ez is már több éve folyik a városban. A megnyitóját őszre fogjuk eltenni, de a részleteit azt most kell majd megalapozni” – tájékoztatott a témákról dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Gyors egyeztetés után aztán megszületett a döntés. Sétáról, kiállításról és arról, hogy a Meséld el nekem! irodalmi pályázat eredményhirdetése megtörténik a közeljövőben, de a kötet csak a későbbiekben jelenhet meg.

„Az Alkotó Idősek kiállítás megnyitója szeptember 28-án lesz a szokott helyen, a Váci Mihály Kulturális Központban. 29-én, pénteken lesz az idősek sétája itt, Sóstón. Mondhatom, hogy ez egy ünnepi csomag. Ha 29-én esne az eső, akkor október 2-án, egy hétfői napon pótoljuk, az lesz az esőnap” – számolt be a döntésekről Telepóczkiné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára.

1500–2000 nyugdíjasra kell számítani az ünnepnapon. Kedves felhívást intéznek a vendégek felé. Akinek van olyan jellegzetes régi tárgya, melytől nem nehéz megválni, hozza be a múzeumfaluba és meséljen annak eredetéről, hasznáról.

Nem véletlenül fogadta az Idősügyi Tanács tagjait a múzeumfalu a Túristvándi csűrben, hiszen itt látható az a virtuális tárlat, még inkább gyűjtemény, mely a vármegye Értéktárba került kincseit mutatja be.

„Számítunk nyáron az idősekre, hiszen ők azok, akik fogják az unokáikat és meglátogatnak bennünket. A napi programokat különösen kedvelik, hiszen a nyári szünetben minden napra tartogatunk egy élő portát és egy kézműves tevékenységet. Ezt ők aktívan követik is. Illetve a gasztrorendezvényeknek is aktív látogatói, pozitív és negatív kritikával illetik az étkeket. Olyan népi recepteket veszünk elő, amelyek az ő gyerekkorukhoz is köthetőek, és örülünk, hogy véleményt formálnak, mert építünk arra, hogy közösen alkossunk majd jót a jövőben” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A Sóstói Múzeumfalu igazgatója arról is szólt, hogy a szociális intézményekben, öregotthonban lakó beteg, esetleg demens idősek számára a tavalyi jól sikerült program – a kenyérsütés vagy vajköpülés – után idén lekvárfőzést, befőttkészítést és egyéb falusi munkát terveznek.

A nyugdíjasok nagy kedvezménnyel, 70 év felett pedig ingyen látogathatják a közgyűjteményeket, múzeumokat, így a sóstói skanzent is. Az Idősügyi Tanács titkára felhívja társai figyelmét arra, hogy ezen a héten szerdán, 15 órától ismét előadás lesz az Öregedés Művészete sorozatban, mely a Trianoni békediktátum évfordulójára emlékezik.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 20230523