Időskorúak a múzeumfaluban – Kedvezményes, illetve ingyenes belépés a skanzenbe

A nyugdíjasok nagy kedvezménnyel, 70 év felett pedig ingyen látogathatják a közgyűjteményeket, múzeumokat, így a Sóstói Múzeumfalut is. A skanzen a hét különböző napjain kézműves tevékenységekkel és élő portákkal várja a vendégeket a nyári időszakban.

A mézeskalács-írókázásnak annyi a lényege, hogy az írókába való kencét megfelelő állagúra kell kikísérletezni” – Vécseiné Lakatos Bernadett múzeumpedagógus segítette a gyerekeket a kézműves foglalkozáson, ezek a felvételek még a pünkösdi hétvégén készültek, de nem csak ilyenkor készülnek ehhez hasonló programokkal itt, a múzeumfaluban. Kézműves tevékenységek és élő porták várják a látogatókat a hét minden napján a Sóstói Múzeumfaluban a nyári időszakban is. Szövés, gyertyamártás, fazekasság, illatzsákkészítés, bőrözés és nemezelés – a megjelölt napokon ezek közül válogathatnak az érdeklődők. Az élő portákon pedig népi gasztronómiai bemutató, nagymosás bemutató, teakóstoló és játszóudvar is színesíti a skanzenben töltött időt.

Kedvezményes belépők

A tapasztalat azt mutatja, sokszor a nagyszülőkkel látogatnak el a gyerekek a múzeumfaluba, a skanzen továbbra is számít rájuk és kedvezményekkel várja az idősebbeket.

Mindamellett, hogy az aktív nyugdíjasokra is számítunk, fontosak számunkra az öregotthonokban lévő nyugdíjasok is, akik még el tudnak látogatni a múzeumfaluba. A törvény előírja, hogy 70 év felett a múzeumfalu ingyenes, illetve a nyugdíjasok számára nagyon kedvezményes jegyet biztosítunk és azt szeretnénk, hogy ha mind abban tudnánk segíteni az otthonokat, hogy élményszerű látogatást kapjanak itt az idős otthonokban élő nyugdíjas korúak. Mihez nyúlhatnánk egy faluban, mint azokhoz a munkafolyamatokhoz, ami egy konyha vagy lakóház környékén szokott zajlani. Így például fogadtuk őket tavaly kenyérdagasztásra, vajkészítésre, idén tervezzük azt, hogy befőttkészítésre, -berakásra, lekvárfőzésre fogjuk invitálni a nyugdíjasokat” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Célirányosan az idősotthonokban hirdeti meg a lehetőséget a Sóstói Múzeumfalu és egyben felkéri az intézményeket, hogy vegyenek részt ezeken a programokon, kísérjék el az időskorúakat a foglalkozásokra.