Idősellátás – Nyíregyháza a legjobb önkormányzat díját nyerte
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 2020 nyarán a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által irányított Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program felhívására. Az „Önkormányzati jó gyakorlatok az idősellátásban” kategóriában Nyíregyháza I. helyezést ért el.

 

A sikeres pályázat címe „A szociális ellátások szerepe, fontossága az idősellátásban”, mely a helyi méltányossági ápolási díj és a házi segítségnyújtás rendszerének nyíregyházi együttműködését példázza. A területen dolgozó szakmai csapat innovatívnak és követendő példának ítélte ezt a megoldást, mellyel az önkormányzat sikeresen szerepelt.

„2015-ben Nyíregyházán bevezettük a méltányossági ápolási díjat – nem kötelező önkormányzati feladat –, és mellétettünk egy képzést a házi segítségnyújtóknak, akik a saját családtagjaikat, szeretteiket ápolják. Egy gyakorlatorientált képzést, kis elmélettel, amit a Szociális Gondozási Központ munkatársai végeznek, és felkészítjük őket arra, hogyan ápolják azokat az ellátottakat, akikre tőlünk egyébként külön díjat kapnak. Első rosta volt egy online helyszíni szemle, amikor bemutattuk a Gondozási Központban, hogy hogyan működik a képzés. Továbbjutottunk a döntőbe, és ott egy prezentáció keretében kellett bemutatni ezt a megoldást” – fogalmazott Jászai Menyhért alpolgármester.

A Bíráló Bizottság kiválónak ítélte a nyíregyházi gyakorlatot, és I. díjjal jutalmazta. Az elismerő tábla mellé 900 ezer forint is jár, melyet az idősgondozásra fordíthat az önkormányzat, illetve szociális intézményei.

„2015-ben átalakult a szociális ellátások rendszere. Az ápolási díjat ma már a Járási Hivataltól igényelhetik. Akkor mi úgy gondoltuk, hogy rászorultsági alapon, jövedelemhatártól függően kiegészítjük egy méltányossági alapon nyújtható ápolási díjjal. Ez közel 300 ellátottat érint Nyíregyházán – ez egy komoly szám. Azt gondoltuk, hogy nem kötelező feladatként vállaljuk be, hogy még inkább több lábon állhassanak azok a családok, akik családon belül ápolnak hozzátartozókat” – folytatta Jászai Menyhért.

Így jött ennek kiegészítéseként a Szociális Gondozási Központ által összeállított ápolási képzés. Az elismerés értékét növeli, hogy az 1600 tagú Önkormányzati Szövetség talán több száz tagja is pályázott e többfordulós versenyben, melynek nyertese az idősgondozás kategóriában Nyíregyháza lett. Az az önkormányzat, amely évente hozzávetőleg 70 millió forintot tervez költségvetésében erre a célra, a bajba jutott családok megsegítésére. A programban részt vevő szakemberek ingyenes, kétnapos tréninglehetőséget kaptak, amelyre a következő hónapokban kerül sor.