Visszatérés a munkaerőpiacra – Aktív évet zárt a Paktumiroda

Több mint ötszáz fő nyíregyházi álláskereső térhet vissza az elsődleges munkaerőpiacra a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum projektnek köszönhetően. Eredményes évet zárt a Paktumiroda 2020-ban, a koronavírus-járvány sok esetben az online térbe költöztette a programjaikat, de így is sokat tettek a foglalkoztatottság bővülése érdekében.

A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum projekt átfogó céljai a komplex gazdaság- és foglalkoztatásfejlesztés a vállalkozói környezet és a versenyképesség javításáért, valamint a hátrányos helyzetű lakosság tartós munkaerőpiaci integrációja. A paktum egyik célcsoportja a 25 éven aluli fiatal álláskeresők, ha ilyen megkeresést kapnak, az irányító csoport szinte minden esetben megítéli számukra a támogatást. A tehetséges és szakképzett fiatalok megtartása érdekében sokat tesz az önkormányzat és a Paktumiroda is, többek között az érintett korosztályt is megkérdezik, hogy mit várnak el a várostól, mi tartaná őket Nyíregyházán.

„Elsődleges szokott nálunk lenni a bér, tehát a versenyképes jövedelem, valamint a szórakozási lehetőségek. Ez nagyon érdekes, mert egyébként azt gondolná az ember, hogy rengeteg lehetősége van a fiataloknak, de mégis minden alkalommal, minden ilyen rendezvényünkön elhangzott ez, hogy legyen lehetőségük szórakozni, valamint a közbiztonság. Egyébként ezzel Nyíregyházán nincsenek problémák, azok, amik elhangzottak, mind adottak és megvannak a városban, csak nyilván többféle tényező van, amiért elhagyják Nyíregyházát és például Budapesten maradnak” – mondta Zsel Emese, a Paktumiroda vezetője.

Elsődleges munkaerőpiac

A nyíregyházi Paktumirodában elsősorban munkaerőigény-bejelentéseket fogadnak, a 2020-as évben összesen 754-et. Támogatói döntés ebből 521 esetben született, ez azt jelenti, hogy több mint ötszáz fő nyíregyházi regisztrált álláskereső térhet vissza az elsődleges munkaerőpiacra.

„A járványhelyzet elején visszaesett a munkáltatói igényeknek a száma minimálisan, és amikor már látták a munkáltatók a fényt az alagút végén, akkor bátrabban jöttek és nyújtottak be igénybejelentést hozzánk, de ez nagyon rövid idő volt, nagyjából másfél hónap, ameddig volt ez a visszaesés. Onnantól kezdve pedig egy óriási nagy számú megkeresés érkezett hozzánk, tehát emiatt nyilván megint csak változott az iroda élete is. Attól függetlenül, hogy 750 darab munkáltatói igény került az irányító csoport elé, nyilván a megkeresések száma, ami beérkezett hozzánk, sokkal több volt” – tette hozzá Zsel Emese.

A döntések a foglalkoztatottság bővülését és a kiegyensúlyozott munkaerőpiac megteremtését szolgálják. Aktív évet zárt 2020-ban a paktumszervezet, több alkalommal ülésezett, a partnerségi rendezvények fókusza többek között a járványhelyzet gazdaságra és munkaerőpiacra mért hatására volt helyezve.