Idősek Világnapja – A Nyíregyházi Állatparkba várják a szépkorúakat szerdán
Fotó: Szarka Lajos

1500 szendviccsel és ajándékkal készül az Idősek Világnapja rendezvényére a nyíregyházi önkormányzat. Szeptember 29-én, szerdán 9 órától fogadják a szépkorúakat az állatparkban.

Manapság már szinte kötelező mondat egy-egy esemény ajánlásakor – és most is érvényes –, hogy a pandémia idején elmaradt tavalyi program miatt idén ismét megünneplik az Idősek Világnapját. A nyíregyházi önkormányzat 1500 szépkorú fogadására készül szerdán az állatparkban.

„1991-ben az ENSZ úgy döntött, hogy október 1-jét az időseknek szenteli, és Idősek Világnapja címen október 1-jén létrehozott egy rendszert a saját szervezetén belül, amelynek az volt a célja, hogy a világ minden országában az idős, nyugdíjas korú emberek sorsára hívja fel a figyelmet. Szerették volna ezeket az embereket arra ösztökélni, hogy aki teheti, térjen vissza a munka világába, másrészt szerették volna a fiatalabbak figyelmét felhívni arra, hogy a nyugdíjas életet is méltóan kell tudni leélni az embernek.

Nyíregyháza önkormányzata minden évben megünnepli ezt, általában zárt keretek között. A világunk annyira változott, hogy tavaly el is kellett halasztani a Covid járvány miatt. Ez évben pedig sokat gondolkodtunk az Idősügyi Tanács tagjaival, hogy hol és mikor lehetne megtartani. Az a döntés született, hogy szeptember 29-én, reggel 9 órától az állatparkba várjuk azokat a nyugdíjasokat, akik nyíregyházi lakcímkártyával és nyugdíjas-igazolvánnyal rendelkeznek. Az önkormányzat szeretné megajándékozni őket egy ingyenes állatparki sétával is, illetve egy kis ajándékkal az első 1500 embert, aki az állatparkhoz érkezik. Egyeztettünk ezen az Idősügyi Tanácson a Volán képviselőivel is. A reggeli és délelőtti órákban járatsűrítést ígértek, hogy a pandémiás helyzetet és a tömeget minél jobban próbáljuk meg csökkenteni” – tájékoztatott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Tehát szeptember 29-én, délelőtt 9 órától várják azokat a szépkorúakat, akik részt vennének az Idősek Világnapjára szervezett állatparki sétán. 20 ezer fölött van Nyíregyházán a szépkorúak száma, akiket az Idősügyi Tanács képvisel az önkormányzatban, mely korábban már elnyerte az Idősbarát Önkormányzat címet.