Húsz éves a Magyar Huszár Alapítvány

Az 1994-ben életre hívott nyíregyházi Magyar Huszár Alapítvány alapítása óta méltán ápolja a nagy múltú fegyvernem dicső hagyományait. Áldozatos munkájuknak köszönhetően állhatott fel az egykori császári és királyi 14. huszárezred és a magyar királyi kassai 5. hovédhuszár ezred II. osztályának emlékét őrző két huszáregyesület. A kezdetektől feladatuknak tekintik a huszárok sírjainak gondozását, hősi emlékművek ápolását. Páratlan gazdagságú információkat tartalmaz számos kiadványuk, melyek harctéri naplók anyagából, haditudósításokból és személyes visszaemlékezésekből táplálkoznak.
A Jósa András Múzeummal már hosszú évekre nyúlik vissza együttműködésük, mely révén a nyíregyházi helytörténetírás, de az országos hadtudományok is gazdagodhattak. Mint azt a Múzeum igazgatója, dr. Bene János elmondta, két évtizedes együttműködésük során két olyan nagyszabású huszárkiállítással is gazdagodhatott a hadtudományok iránt fogékony helyi közvélemény, amelyhez a Múzeum páratlan, közel 5 ezer darabból álló huszár vonatkozású készletét is felhasználták.

Az emlékérmék (további képekért kattintson a fotóra)

A rendezvényen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár elmondta, Nyíregyháza méltó folytatója a huszár hagyományoknak. A megyeszékhely büszke is lehet ezen örökségére, hiszen egykori polgárosodásához is hozzájárultak az itt letelepedett huszárok és famíliáik. Hozzátette, bár rengeteg anyagot feldolgoztak már, szerencsére a következő évekre, évtizedekre is jut még bőséggel kiaknázatlan muníció.