Húsvét a Sóstói Múzeumfaluban – A rossz idő sem törölte a programokat

Rendhagyó módon nem szabad ég alatt locsolták meg a lányokat a Sóstói Múzeumfaluban húsvéthétfőn, hanem a jánkmajtisi portán, a túristvándi csűrben a Nyírség Táncegyüttes közreműködésével. Sem az esős idő, sem a havazás nem törölte el az ünnepi rendezvényt a skanzenben. A négynapos hosszú hétvégén végig színes programokkal várták a családokat.

Havas táj a Sóstói Múzeumfaluban, ez a télies idő fogadta a látogatókat még nagypénteken. A több centiméteres vastag hóréteg igen ritka látvány húsvétkor. Bár az időjárás meglepte a nyíregyháziakat és a megyebelieket, a programokat ugyanúgy megtartották a múzeumfaluban. A református templom egy új arcát mutatta a látogatóknak nagypénteken.

Színes programok

Kézműves foglalkozásokra egész hétvégén, sőt még húsvéthétfőn is várták a látogatókat az Újlétai magtárba. A legnépszerűbb program a tojásdíszítés volt, a technika elsajátításában az intézmény munkatársai segítettek. Gyerekek és felnőttek, nők és férfiak egyaránt kipróbálták ezt a technikát és szívesen vettek részt a múzeumfalu programján. A Sóstói Múzeumfalu célja, hogy bemutassa a térség hagyományait, így a kállósemjéni portán azt is láthatták a látogatók, hogy milyen egy hagyományos görögkatolikus asztal a húsvéti időszakban: mit esznek a vallásos emberek, illetve a helyi jellegzetességnek számító sárgatúró elkészítését is elmesélték az érdeklődőknek. A húsvéthétfőhöz köthető hagyományok központi eleme a locsolás, ennek apropóján idén egy rendhagyó programelemmel készült a skanzen, locsolóudvart nyitottak. Bár az időjárás valamelyest felülírta a programokat, de természetesen a locsolás nem maradt el, mindössze a jánkmajtisi portán a túristvándi csűrbe költözött. A hagyományokat a Nyírség Táncegyüttes elevenítette fel a látogatók számára. Rossz idő ide vagy oda, a lányok végül nem maradtak hagyományos locsolás nélkül a Sóstói Múzeumfaluban.

További részletek a videóban!

Kapcsolódó galéria

Húsvéthétfő a Sóstói Múzeumfaluban